• Paul Meerveld in Mali: ,,Het is belangrijk dat we in een goede conditie blijven, juist in deze omstandigheden."

    Paul Leereveld

Woudenbergse militair Paul Leereveld wil in Mali op ludieke manier meedoen aan Florijn Winterloop

WOUDENBERG ,,Ik sla de Florijn Winterloop niet over, zo simpel is het. Ook nu ik in Mali zit, doe ik gewoon mee. Hier is het tenslotte ook winter." Aan het woord is Paul Leereveld, die deze maanden als onderdeel van met collega's van de Koninklijke Luchtmacht op de uitvalsbasis van de Verenigde Naties in Gao is gestationeerd. ,,Ik ga de mannen van m'n eenheid motiveren om met zoveel mogelijk mensen in januari aan de Winterloop mee te doen."

Edward Doelman 

Woudenberger Leereveld vertelt telefonisch vanuit het kamp in Mali zijn verhaal. Zijn eenheid is onder meer verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van de helikopters, die dagelijks opstijgen. De troepenmacht van de VN probeert in het West-Afrikaanse land de burgeroorlog te beteugelen en stabiliteit te brengen in het gebied. ,,Het dreigingsniveau in Gao valt relatief gezien mee, zeker als ik het vergelijk met een missie die ik eerder in Afghanistan heb gehad. Maar toch, wat je hier aantreft is onvergelijkbaar met Nederland."

 

VEERTIG GRADEN Het leven op de VN-basis is dat ook. ,,Elke dag een strakblauwe lucht, minstens veertig graden, veel zand, tenten, containers", somt Leereveld op. ,,Hoewel het eten goed is en we prima slapen, is af en toe een verzetje naast onze werkzaamheden wel leuk." In dat straatje de ludieke actie die hij voor de Florijn Winterloop op 7 januari heeft bedacht. Hoewel hij dan nog verblijft in Mali, neemt hij dus toch deel aan het hardloopevenement.

Het plan is als volgt: op 7 januari gaat Leereveld met een groep collega's de 5 of 10 kilometer rennen, met dezelfde starttijden als in Woudenberg. ,,Het is hier twee uur eerder. We maken in Mali van onze loop foto's en sturen die direct na afloop door naar Nederland. Dan kunnen de mensen in de kantine van Woudenberg de foto's bekijken, terwijl het evenement nog plaatsvindt."

Leereveld rekent minstens op 35 deelnemers vanuit Defensie. ,,De mensen van mijn eenheid ga ik zeker motiveren. Daarnaast zijn er misschien nog wel anderen die aan willen sluiten." Hardlopen op het VN-kamp is overigens niet raar. ,,Een paar keer per jaar wordt er een soort van wedstrijd georganiseerd. Het is belangrijk dat we in een goede conditie blijven, juist in deze extreme omstandigheden."

 

GEEN BIERTJE NA AFLOOP Met deze bijzondere actie hoopt Leereveld ook geld in te zamelen voor KNGF Geleidehonden. ,,Hoe we dat precies invullen moeten we nog even zien, maar als we er een goed doel aan kunnen koppelen zou dat heel mooi zijn." Voor hem is de Florijn Winterloop sowieso 'vaste prik'. ,,Ik heb jaren als vrijwilliger meegedraaid, maar de laatste vijf jaar heb ik als deelnemer meegedaan, samen met een maatje. Degene die van ons het langzaamst loopt, moet het eerste rondje bier halen", lacht Leereveld. Dat biertje na afloop zit er de komende editie echter niet in. ,,Dan drinken we na afloop in elk geval warme chocolademelk. Of erwtensoep, dat zou nog mooier zijn. Ook dat past helemaal in de traditie van de Winterloop.`