• Shell
  • Shell

Woudenbergse basisschool regiowinnaar 'bright ideas challenge'

WOUDENBERG De OBS Griftschool in Woudenberg is één van de winnende basisschoolteams van de Generation Discover bright ideas challenge. De challenge draait om creatieve ideeën met een focus op efficiënter gebruik van grondstoffen en energiebronnen. Leerlingen van groep 7 ontwikkelden een Frame Drone die werkt op een zonnepaneel en vanuit de lucht akkers kan besproeien en insecten kan identificeren.

Uit bijna 220 inzendingen selecteerde de jury drie regiowinnaars. Groep 7 leerlingen van de Montessorischool Aan de Basis uit Veenendaal bedachten een luidspreker die geluidgolven omzet naar energie. Dit apparaat kan langs snelwegen en op vliegtuigen geplaatst worden om zo geluidsoverlast om te zetten naar nieuwe energie. Een team van de basisschool Kameleon-Eureka uit Den Helder ontwierp de Waterwalker, een draagbaar apparaat om drinkwater uit de lucht te halen door middel van een koelsysteem.

JURY De meest creatieve ideeën worden gerealiseerd in virtual reality en gepresenteerd tijdens de tweede editie van het Generation Discover festival in oktober op het Malieveld in Den Haag. Hier worden tevens de landelijke winnaars door de jury bekendgemaakt. De ideeën worden beoordeeld door een indrukwekkende jury bestaande uit drie experts, Dylan Haegens en Buddy Vedder. Ben Feringa, Nobelprijswinnaar voor Scheikunde is de energie-expert. Néné Barry, werkzaam voor internationale delta-projecten, is de water-expert. Atze Jan van der Goot, uitvinder van de plantaardige biefstuk, is de voedsel-expert. Dylan Haegens, YouTube sensatie en Buddy Vedder, acteur, presentator en performer sluiten het rijtje af en brachten de afgelopen periode de challenge onder de aandacht bij de jonge doelgroep.

BRIGHT IDEAS De bright ideas challenge stimuleert groep 7 leerlingen om na te denken over hoe wetenschap en technologie oplossingen kunnen bieden voor uitdagingen op het gebied van energie, water en voedsel. Door mee te doen aan de challenge ontdekken de scholieren dat zij zélf allerlei slimme ideeën kunnen bedenken die een positieve bijdrage leveren aan hun eigen toekomst.