• Sportvisserij Nederland
  • Sportvisserij Nederland
  • Sportvisserij Nederland

Woudenbergers wereldkampioen vissen

WOUDENBERG De 21-jarige Johnno van de Haar en 24-jarige Jeffrey Bakkernes uit Woudenberg zijn afgelopen weekend samen met hun team wereldkampioen geworden op het WK zoetwatervissen voor junioren. In het Italiaanse Novi di Modena gaf het team de internationale concurrentie het nakijken. Teamgenoot Luciën de Rade werd zelfs individueel eerste. 

Tijdens het WK Junioren onder 25 ging het erom zoveel mogelijk gewicht aan vis te vangen met de vaste stok. Omdat het Italiaanse sportviswedstrijdwater veel kleine vis herbergt, kwam de visserij voor een groot deel aan op techniek en snelheid. ,,Urenlang je concentratie vasthouden is een uitdaging op zich bij 35 graden", schetst Van de Haar de twee intensieve wedstrijddagen onder een strakblauwe lucht.

KARPERS Om voldoende gewicht aan vis te vangen, richtten Van de Haar en Bakkernes zich niet alleen op kleinere vis maar ook op het vangen van grotere vissen in het midden van het kanaal. Dat werd onder meer beloond met diverse mooie karpers met een gewicht tot 7 á 8 kilo – precies genoeg om de concurrentie te verslaan.

JUISTE AANPAK ,,Onze tactiek bleek precies de juiste aanpak voor dit wedstrijdwater", legt Bakkernes uit. ,,Meerdere mensen uit ons team vingen tussen de kleine vissen door regelmatig grotere exemplaren. De twee zwaarste karpers die De Rade ving, waren echte uitschieters. Daarmee maakte hij individueel het verschil."

TROTS Ook Nico Bakkernes, eveneens inwoner van Woudenberg en de bondscoach van het team, is trots op de geleverde prestaties. ,,We hebben op dit WK laten zien dat Nederlandse wedstrijdvissers tot de beste ter wereld behoren, ook als de omstandigheden het uiterste vergen."

Sportvisserij Nederland vaardigde in totaal twee teams af naar het WK Zoetwatervissen voor junioren. Beide teams – Holland U25 en Holland U20 – onder leiding van respectievelijk Bakkernes en Dieter Friederichs presteerden boven verwachting. Naast de wereldtitel voor de U25-ploeg werd Team Holland U20 verdienstelijk vijfde.

HULDIGING Zaterdagavond ontvingen alle winnaars hun medailles tijdens de officiële prijsuitreiking van het WK. Inmiddels zijn beide teams terug in Nederland. Sportvisserij Nederland zal de Nederlandse medaillewinnaars eren op zaterdag 17 november tijdens het Sportvisserij Nederland Topsportgala op Topsportcentrum Papendal.