• Het wereldrecord achteruit fietsen op een tandem leverde 1700 euro voor Make-A-Wish op.

    RTV Utrecht

Woudenbergers vestigen wereldrecord achteruit fietsen op tandem

WOUDENBERG ,,Een mooier verjaardagscadeau kon ik niet krijgen", geniet Arnold Keller na. Op zijn 70e verjaardag afgelopen dinsdag vestigde de Woudenberger samen met Julian Veldhuizen een nieuw wereldrecord met achteruit fietsen op een tandem. Hiermee haalde het duo 1700 euro op voor Make-A-Wish. Bijna vijftien kilometer lang reden de twee achteruit op een tandem. Op een skeelerbaan in Zeist zagen familie en vrienden de twee afzien en zweten. ,,Het zwaarst was het zitten op het stuur. Heb nu nog last van mijn stuitje", grijnst Keller. Hij vestigde al eerder records. Tweemaal met het achteruit rijden op een eenwieler en met het maken van 3050 sit-ups. Inmiddels is hij zeventig jaar en dankbaar voor zijn goede gezondheid en fysieke kracht. Hij geeft boksles in zijn eigen studio achter zijn huis in Woudenberg.

Het mooiste moment was volgens hem het laatste rondje. ,,Dan besef je dat je het gaat halen. Die euforie en ontlading, een fantastisch moment." Lastig was de wind die het duo parten speelde. ,,Recht op de tandem blijven fietsen was hierdoor wel een uitdaging. Als je een bocht doorging, moesten we echt goed opletten. Maar Julian en ik hebben veel getraind en dat betaalde zich terug." Gemiddeld fietsten ze bijna 20 kilometer per uur. De communicatie tussen de twee is goed. Ze kennen elkaar van de bokslessen die Keller geeft. ,,Ik herken veel van mezelf in Julian. En samen hebben we behaald wat we wilden, een nieuw record. Nu zijn we even aan het bijkomen maar we hebben het al gehad over het verbreken van één van mijn records uit 1996."

Na afloop van de recordpoging overhandigden de twee achteruitfietsers een cheque van 1500 euro aan stichting Make-A-Wish. Inmiddels is het bedrag verder opgelopen tot 1700 euro. ,,Ik verbind altijd een goed doel aan mijn recordpogingen." Bij hem thuis hingen er bij thuiskomst slingers en ballonnen en de familie Keller hield een inloopborrel. Op de Facebookpagina van Keller staan filmpjes van de trainingen en de recordpoging.