• Van linkst naar rechts: Mayke Koopmans, Ruud Oosterbeek en zittend Kaj Meijboom.

    Hannie van de Veen
  • Hannie van de Veen

Woudenbergers spelen verhaal zoon van Rembrandt, Titus

WOUDENBERG De korte film van Mayke Koopmans 'Titus' is vrijdag 1 februari om 19.00 uur en 20.00 uur te zien in het Cultuurhuis in Woudenberg. Enkele Woudenbergers spelen een rol in deze film.

Mayke studeert animatie-audio-visuele vormgeving aan het Grafisch Lyceum in Utrecht, een 4-jarige mbo-opleiding voor film of animatie. Mayke koos film. Na een bezoek met school aan De Nachtwacht in het Rijksmuseum kreeg ze de opdracht een film te maken. Ze had veel foto's gemaakt. Omdat ze vooral Rembrandt's schilderij van zijn zoon Titus boeiend en mysterieus vond, zocht ze informatie over hem op. Ondertussen kreeg ze voorbereidende opdrachten, zoals het schilderij op de computer veranderen. Mayke gaf Titus een jasje met kogelgaten en rastahaar. Ze kreeg lessen 'storytelling' en bekeek andere 'short movies'. Daarna moest Titus tot leven gewekt worden en werden een verhaal en een script geschreven. Ook maakte ze een 'shotlist' met alle scènes, shots en camerastanden en huurde ze apparatuur.

Mayke: ,,Het is plezierig dat ik in beelden denk. Ik heb de plaatjes al in mijn hoofd. Toch werd de shotlist tijdens het filmen nog vaak aangepast. Voor de zekerheid filmden we meer dan ik nodig had." Via Facebook vond Mayke acteurs van onder andere toneelvereniging 't Scherm en figuranten van het Spoorkoor. Kleding kwam bij de musicals van de Voorhof vandaan, attributen werden geleend, schmink en de pruik van Rembrandt van 't Scherm, locaties bedacht en daarna begon het filmen in de kerk van Maarsbergen, het bos van Geerestein, een bakhuisje van een boerderij en bij de Koppelpoort in Amersfoort. In totaal zijn er zes draaidagen geweest.

Mayke: ,,Ik verdiepte me niet grondig in de historie, maar wilde over het leven van Titus vertellen zoals het gebeurd zou kunnen zijn, als een knipoog naar de waarheid. Titus' moeder overlijdt bij zijn geboorte en hij krijgt een onaardige stiefmoeder. Hij loopt weg. Dat veroorzaakt een keerpunt bij Rembrandt. Uiteindelijk komt het weer goed. Alle shots van de twee camera's en de drone bewaarde ik in mapjes. Toen ik de shots in een tijdlijn zette ontstond een film van 70 minuten, die werd ingekort tot 7 minuten. Die montage kostte veel werk."

Ruud Oosterbeek, die Rembrandt speelde: ,,Ik zocht locaties met een oude uitstraling en zonder auto's of fietsen. Onze monniken bij de kerk in Maarsbergen en het filmen bij de Koppelpoort trokken veel bekijks. Ik heb ooit de jeugdtheaterschool doorlopen en jarenlang ervaring bij 't Scherm. Daar had ik veel aan. Rembrandt veranderde steeds als er een andere vrouw in zijn leven kwam. Dat was lastig om te laten zien."

Ook Kaj Meijboom, Titus, had toneelervaring: ,,Ik volg de opleiding dramatherapie en improvisatietheater en heb ooit geacteerd, maar ik rekende niet op de hoofdrol. De uitdaging was dat ik weinig tekst had en veel moest doen met mimiek en houding."

Beiden zijn vol lof: ,,Er werkten veel mensen mee en het was een flinke organisatie met bijvoorbeeld de catering. Dat was prima voor elkaar. Mayke had alles goed op een rijtje en toch was er ruimte voor onze inbreng of improvisatie." Mayke: ,,Als ik nog een keer een film zou maken, zou ik niet zelf filmen, maar juist willen regisseren"