• Gemeente Woudenberg
  • Gemeente Woudenberg
  • Gemeente Woudenberg

Woudenberg mag zich dementie vriendelijk noemen

WOUDENBERG Alzheimer Nederland heeft de gemeente Woudenberg aangemerkt als dementie vriendelijke organisatie. Wethouder Pieter de Kruif nam donderdag daarvoor het certificaat en bijbehorende sticker in ontvangst.

Om meer kennis te krijgen over dementie, en hoe je met mensen die daaraan leiden kunt omgaan, hebben medewerkers van de buitendienst, burgerzaken en de Servicebalie van de gemeente Woudenberg vorig jaar een workshop gevolgd. Wethouder Pieter de Kruif: ,,We vinden het belangrijk dat mensen met dementie zo goed mogelijk kunnen blijven meedoen aan het dagelijks leven. Daarom zitten we regelmatig met verschillende instellingen om tafel om te zorgen dat we als dorp helemaal dementievriendelijk worden. Samen met een aantal van die deelnemers zijn we bijvoorbeeld inmiddels bezig om een dementie vriendelijke wandelroute op te zetten."

VERGRIJZING Mede door de toenemende vergrijzing neemt het aantal mensen met dementie toe. Ook gemeenten krijgen daarom steeds vaker te maken met inwoners die lijden aan deze vaak nog moeilijk te begrijpen aandoening. De kans dat iemand dementie krijgt is één op vijf. Er zijn wel meer dan vijftig vormen van dementie. Alzheimer is daarbij de meest voorkomende vorm. Dementie komt overigens niet alleen voor bij ouderen. Er zijn naar schatting 12.000 mensen met dementie in Nederland die jonger zijn dan 65 jaar. Het is belangrijk dat mensen met dementie zo lang mogelijk mee kunnen blijven doen in de samenleving en daar kunnen we allemaal aan meewerken.