• Alert Crossmedia

Woudenberg laat eikenprocessierups preventief bestrijden

WOUDENBERG De gemeente Woudenberg zet in op preventieve bestrijding van de eikenprocessierups door bomen te bespuiten met een biologisch middel. De komende weken zal een gespecialiseerd bedrijf de werkzaamheden, vooral in de avonduren, uitvoeren. Op deze manier hoopt de gemeente overlast door de rups te voorkomen.

In het voorjaar kan op eikenbomen de eikenprocessierups voorkomen. In warme jaren leidt dit tot een explosie van het aantal rupsen. De brandharen van de rups kunnen klachten veroorzaken als huiduitslag, zwellingen, rode ogen en jeuk. Wethouder Pieter de Kruif: ,,Om overlast zoveel mogelijk te voorkomen gaan we vanaf dit jaar de eikenprocessierups preventief bestrijden. Op plekken waar dit niet mogelijk is, worden de rupsen weggezogen."

Binnen de bebouwde kom worden alle bomen die van de gemeente zijn bespoten. Vanwege de Wet natuurbescherming mogen niet op alle plekken de bomen worden bespoten. Dit geldt bijvoorbeeld voor bomen op de Dashorsterweg, Kolfschoterdijk en de Moorsterweg. Als op deze plek nesten ontstaan in eikenbomen worden deze weggezogen.

Woudenbergers een nest van de eikenprocessierups in hun omgeving constateren, kunnen dit melden bij de gemeente via het telefoonnummer 14033. De gemeente geeft de melding door aan het gespecialiseerde bedrijf. Voor bomen die niet van de gemeente zijn, verzorgt de gemeente geen bestrijding. In dat geval kan zelf contact worden opgenomen met een bedrijf in ongediertebestrijding.