• Gemeente Woudenberg
  • Gemeente Woudenberg

Woudenberg herdenkt gijzelaars en verzetsstrijders

WOUDENBERG Burgemeester Titia Cnossen heeft zondag namens de gemeente Woudenberg een krans gelegd bij het herdenkingsmonument in het bos van Den Treek-Henschoten. Ieder jaar worden hier op 16 oktober de gefusilleerde gijzelaars en verzetsstrijders uit de Tweede Wereld Oorlog herdacht. De herdenkingsbijeenkomst werd georganiseerd door de Stichting Gijzelaars Beekvliet en Haren.

Op 16 oktober 1942 werden drie gijzelaars en twaalf verzetsstrijders gedood in het bos van Den Treek-Henschoten, vlakbij de Pyramide van Austerlitz. Zij werden omgebracht als vergel­ding voor verzet en sabotage in Oost-Nederland.

In mei en juli 1942 werden ruim 1200 mannen als gijzelaar opgepakt en gevangen gezet in de gebouwen van de katholieke seminaries Beekvliet en Haaren. Velen waren lid van de Nederlandse Unie of hadden zich actief verzet tegen de gelijkschakeling van de Neder­landse vakbeweging in 1940 en 1941. De bezetters wilden met deze gijzelingen Nederlan­ders ervan weerhouden verzets- en sabo­tageda­den te plegen. Naast de fusillade in Woudenberg werden op 15 augustus 1942 ook vijf gijzelaars gefusilleerd in een bos bij Goirle, als vergelding voor een aan­slag op een Wehrmacht-trein in Rotterdam.