• Jessica Willems (de Kleine Schans), Jeanine Schaling (Coalitie Erbij Woudenberg), Wethouder Marleen Treep, Hilda Rozendal (Gemeente Woudenberg)

    Erik Schaling

Woudenberg heeft Meldpunt Eenzaamheid

WOUDENBERG Woudenberg heeft vanaf deze week een Meldpunt Eenzaamheid. Woudenbergers en professionals kunnen hier terecht als ze zich zorgen maken over een vereenzaamde inwoner. Minister Hugo de Jonge lanceerde het idee hiervoor in het voorjaar van 2018. De Woudenbergse Coalitie Erbij pakte de handschoen op en schreef vervolgens een plan van aanpak. Daarbij betrok zij de Coöperatie De Kleine Schans en de gemeente.

Dinsdag maakten Jessica Willems (de Kleine Schans), Jeanine Schaling (Coalitie Erbij Woudenberg), wethouder Marleen Treep-Wolfswinkel en Hilda Rozendal (gemeente Woudenberg) de oprichting van het meldpunt formeel. ,,In de Woudenbergse samenleving voelen inwoners zich thuis, kunnen zichzelf redden, doen mee waar mogelijk en jongeren groeien gezond en veilig op. Daar werken we aan. De aanpak van eenzaamheid onder inwoners levert hier een belangrijke bijdrage aan", lichtte de wethouder het belang van het meldpunt toe.

Meldingen over eenzaamheid komen binnen bij coöperatie De Kleine Schans. ,,Iedere situatie vraagt om een andere oplossing'', vertelt Jessica Willems. ,,Er wordt altijd persoonlijk contact opgenomen met degene die een melding doet om te bespreken wat in de situatie helpend is. De gegevens worden vertrouwelijk behandeld. Afhankelijk van de zorgen en de mogelijkheden gaat de melder, iemand uit de naaste omgeving of een vrijwilliger in gesprek met de betrokkene om de oorzaak te achterhalen en samen op zoek te gaan naar een passende oplossing. De vrijwilliger kent veel mensen en/of organisaties die hierin iets kunnen betekenen.''

Het Meldpunt Eenzaamheid is er voor iedereen die vragen heeft op het gebied van eenzaamheid. Willems: ,,Voor mensen die zichzelf eenzaam voelen, voor familie, vrienden en buren die zich zorgen maken. Maar ook voor mensen die zich afvragen wat ze kunnen doen bij een vermoeden van eenzaamheid of voor professionals die tijdens hun werk eenzaamheid signaleren bij een klant.''

Het Meldpunt Eenzaamheid Woudenberg is gevestigd in De Kleine Schans, Schans 29 in Woudenberg. Meldingen van eenzaamheid kunnen worden gedaan via 085-0669769. Meer informatie is te vinden op de website www.dekleineschans.nl/meldpunt-eenzaamheid.