• Van links naar rechts: Geurt de Wit, Nanda Lippens, José van Beeck, Job van der Mijl

    Gemeente Woudenberg

Woudenberg gaat voor de titel 'Fairtrade Gemeente'

WOUDENBERG Woudenberg heeft de ambitie om een Fairtrade Gemeente te worden. Om deze reden ging dinsdag 28 juni de werkgroep 'Fairtrade' van start. De werkgroep heeft als doel om meer aandacht voor eerlijke handelsproducten te vragen en om Woudenberg een 'Fairtrade Gemeente' te laten worden.

De werkgroep bestaat uit Geurt de Wit, manager bij Albert Heijn, Nanda Koppens, medewerkster van Reinaerde, Job van der Mijl, voorzitter van de Wereldwinkel en José van Beeck, duurzaamheidscoördinator van de gemeente Woudenberg. Zij hebben op 28 juni kennis gemaakt en zich georiënteerd op de mogelijkheden om Woudenberg tot een 'Fairtrade Gemeente' uit te laten groeien.

Wethouder Gijs de Kruif: ,,Woudenberg is sinds anderhalf jaar bezig met de Expeditie Duurzaamheid. Onderdeel hiervan is dat we ons in gaan zetten voor goede werk- en leefomstandigheden voor mensen die onze producten produceren. Niet alleen hier, maar ook voor boeren en producenten in ontwikkelingslanden. Een duurzaam Woudenberg in 2030 is alleen mogelijk als inwoners, ondernemers en de gemeente samenwerken. De werkgroep is hier een goed praktijkvoorbeeld van. "

'Fairtrade Gemeente' is een titel die aangeeft dat in een gemeente winkels, horeca, bedrijven, organisaties, inwoners en de lokale overheid samen werken aan meer eerlijke handel. Om deze titel te verdienen werkt de lokale gemeenschap samen met de werkgroep aan zes campagnecriteria. Een onafhankelijke jury toetst of gemeenten voldoen aan deze criteria en zich 'Fairtrade Gemeente' mogen noemen.

Fairtrade producten zijn gemaakt onder goede werkomstandigheden en worden verhandeld voor een eerlijke handelsprijs. Dit zorgt voor meer werkgelegenheid en betere leef- en werkomstandigheden voor boeren en producten in ontwikkelingslanden. Producten krijgen pas het label 'fairtrade' wanneer de producenten aan kunnen tonen dat zij aan de internationale regels kunnen voldoen.

Inwoners en ondernemers die zich willen aansluiten bij de werkgroep of die ideeën hebben over duurzaamheid, kunnen contact opnemen met José van Beeck, duurzaamheidscoördinator van de gemeente Woudenberg. Dit kan via j.vanbeeck@woudenberg.nl<mailto:j.vanbeeck@woudenberg.nl> of telefonisch via 14033.