• Het Woudenbergse team voor de Regio quiz met Wil Termaaten en burgemeester Cnossen

    Lisanne van der Pol

Woudenberg doet op Koningsdag mee aan regio kennisquiz

WOUDENBERG Een Woudenbergs team stapt op Koningsdag op de fiets naar Amersfoort om daar deel te nemen aan de regioquiz. Koning Willem Alexander bezoekt de Keistad en de regiogemeenten kunnen zich aan hem en zo heel Nederland presenteren. Op een groot scherm bij het Cultuurhuis zijn de verrichtingen van het te volgen. Daarna barst in het hele dorp het oranjefeest los.

Hannie van de Veen

Doordat dit jaar Koning Willem Alexander en Koningin Maxima Koningsdag in Amersfoort vieren is het programma voor Koningsdag ook in Woudenberg anders dan andere jaren. Het koningspaar heeft uitdrukkelijk aangegeven die dag de regiogemeenten waaronder Woudenberg te willen ontmoeten.

,,Al maanden wordt er achter de schermen aan gewerkt vertelt Burgemeester Titia Cnossen. ,,De negen gemeenten uit het samenwerkingsverband van Amersfoort nemen deel aan de Koningsdagfestiviteiten in Amersfoort. Een breed samengesteld team vertegenwoordigt Woudenberg bij de Regioquiz. Inwoners hoeven niet naar Amersfoort te gaan want via een groot scherm halen we Amersfoort naar Woudenberg."

De feestelijkheden beginnen op 26 april en de Koningsspelen zijn al op 12 april. Op 26 april draaien vanaf 18.30 uur DJ's muziek in een feesttent achter het Cultuurhuis. De eerste is Kids-DJ Maxim zodat kinderen kunnen springen en dansen en vanaf 20.30 uur draait de Hulcky Road Show (bekend van feesten bij voetbal, korfbal en in de Camp) tot in de late uurtjes.

LUILAK Op Koningsdag zelf start het feest in eerste instantie net als andere jaren: er is Luilak en een optocht van versierde fietsen die bij het gemeentehuis eindigt. Om 9.45 uur wordt echter het Woudenbergse team dat in Amersfoort deelneemt aan de Regioquiz uitgezwaaid vanaf het gemeentehuis. Burgemeester Cnossen: ,,We hebben veel sportmensen in het team gekozen. Ze vertrekken op de fiets omdat we de sportieve uitstraling van ons dorp willen benadrukken." Op het gemeentehuis is daarna de aubade en de bekendmaking van de mooist versierde fiets. In optocht vertrekken Woudenbergers achter Fidelio aan naar de feesttent achter het Cultuurhuis waar de gemeente en het Oranjecomité het scherm opgesteld hebben. Hier kan tussen 11.00 en 13.00 uur het bezoek van het koningspaar aan Amersfoort gevolgd worden onder het genot van een hapje en een drankje maar ook de belevenissen van het Woudenbergse team zijn hier te zien.

GRAPPIGE DINGEN Teamlid Kars Havenaar, communicatiemedewerker van de gemeente Woudenberg, vlogt de hele dag om verslag uit te brengen aan Woudenberg. ,,Door mijn werk op het gemeentehuis ben ik erg bij Woudenberg betrokken. Ik ben fotograaf en videograaf en haal op deze manier Amersfoort naar Woudenberg. Ik hoop vooral grappige dingen te kunnen filmen maar weet niet wat me te wachten staat omdat alles live is. Ik ben inmiddels wel op de hoogte van het protocol en wat wel en niet mag. We schakelen ook heen en weer naar de uitzending van de NOS."

Woudenberg is de eerste regiogemeente die het team heeft gepresenteerd. Er is een team van negen mensen samengesteld dat bij de quiz de strijd aangaat met de regiogemeenten. Teamcaptain Martine Tekelenburg: ,,Ik vind het leuk dat ik hiervoor gevraagd ben en hoop nieuwe mensen te leren kennen. Ik woon hier vijf jaar en je kunt mij kennen van Body Flash, tennis en mijn hond. Mijn man leidt een bank en ik ben zzp-er." Alle teamleden, Karin Weinberg, Sylvia van Waveren, Walter van Ravenhorst, Daphne van Piggelen, Reinier van Santen en Jan Budding, maakten 1 april kennis met elkaar in de raadzaal van het gemeentehuis. Ook overhandigde de voorzitter van het Oranjecomité, Wil Termaaten, die avond het eerste programmaboekje voor Koningsdag aan de burgemeester. Alle Woudenbergers krijgen dit boekje ook. Teamlid Arnold Keller, sporter en muzikant/zanger, was niet aanwezig vanwege zijn recordpoging achteruitfietsen op een tandem. Via social media en de Woudenberger zijn de voorbereidingen van het team te volgen. Het team kreeg ook tips hoe om te gaan met de pers: 'Vertel over jezelf, je vereniging en je eigen gemeente maar niet over de activiteiten'.

KLEEDJESMARKT Als de koning uit Amersfoort vertrekt, begint in Woudenberg om 13.30 uur de kleedjesmarkt in de Dorpsstraat en de kofferbakverkoop op de Stationsweg. Ook staan er springkussens, is er schminken en een klei-atelier. In de feesttent treden vanaf 14.00 uur de Woudenbergse Sem Gunnink en Jasper Deventer op en muzikant/zanger/DJ Singer in Suit. Voor ouderen vanaf 50 jaar is er van 10.00 tot 12.30 uur een feestelijke ochtend in Multicultureel centrum de Schans, georganiseerd de ouderensoos Ons Genoegen, het Oranjecomité en de gemeente. Er is een bingo en koffie/thee met een oranjesoes. Ouderen die vervoer nodig hebben, kunnen gebruikmaken van het ouderenvervoer (meer info via 033-2861636.) 's Avonds wordt het feest afgesloten door de cover-band The Reverend. Meer infomatie op www.koningsdagwoudenberg.nl