• Ondertekening in juni van project Koningsplein door wethouder Pieter de Kruif en projectontwikkelaar Martien legemaat

    gemeente

Workshop nieuwe wijk slaat aan

WOUDENBERG  Omwonenden en mogelijk toekomstige bewoners zijn in de eerste workshop voor het nieuwbouwproject Koningsplein met elkaar aan de slag gegaan om er een mooie wijk van te maken. De basis vormden de woonwensen van twintig geïnteresseerden voor dit unieke project met medeopdrachtgeverschap.

 

Joke van der Heide

De woonwensen en een indicatie van de financiële consequenties zijn in de zomermaanden individueel met alle belangstellenden besproken. De uitkomst gaf een wisselend beeld. Er is vraag naar drie appartementen, vijf rij-, vier hoek-, twee twee-onder-één-kap-, twee geschakelde-, drie vrijstaande- en één patiowoning. Bijna de helft kiest voor twee bouwlagen en zestig procent wil een eigentijdse uitstraling.

 

PARKEREN Vijf groepen, samengesteld uit zowel omwonenden als nieuwe bewoners, kregen op een groot vel papier de kans om het plangebied zo aantrekkelijk mogelijk in te richten. Rekening houdend met tuinen, parkeergelegenheid en op- en afritten. Voorafgaand deelde een omwonende van de Rubenslaan zijn zorgen over nog meer auto's. De straat is éénrichtingsverkeer, parkeren is een probleem en nu komt er misschien ook nog een weg op uit. Het mooie van dit project is dat één van de groepen een plan heeft ontwikkeld waarbij de bewoners van de Rubenslaan worden ontzien. Een andere groep besloot de appartementen zodanig vorm te geven dat een parkeeroplossing werd bedacht. Er waren ook varianten waarbij is gezocht naar een binnenhof of woonstraat in het hart van het plangebied.

ZESTIEN HUIZEN Architect Dick van de Merwe was tevreden. ,,De sfeer werd steeds meer ontspannen, omdat duidelijk werd dat er geen 'voorgekookt' plan van de ontwikkelaar in de kast lag." Hij vond het resultaat van de vijf groepen verrassend en zal met een variant komen, waarin zoveel mogelijk van de input is verwerkt. ,,Bovendien is aan ons de schone taak om de wet- en regelgeving, bijvoorbeeld voor parkeren en bereikbaarheid met achterpaden, te verwerken."

De groepen vonden twintig woningen te veel. De gemiddelde keuze van zestien huizen zal de limiet zijn volgens de architect. ,,Wij gaan voor kwaliteit en niet per definitie voor kwantiteit."

Donderdag 29 september is er een tweede workshop, over architectuur en woningindeling: van 19.30 tot 21.30 uur in de voormalige Willem van Oranjeschool.