• 'Oude' Hanen bij elkaar op Haantjesdag.

    Gerwout Lamberink

Wie wordt Haan van het jaar 2018?

WOUDENBERG Nu 2018 een paar maanden oud is, is Stichting Haantjesdag al weer druk bezig met de voorbereidingen van de aanstaande Haantjesdag, de tweede zaterdag van juni, en het komende seizoen. Er zijn al nieuwe Eierhoogheden en de voorbereidingen voor hun kroning zijn in volle gang. Naast de Eierhoogheden is ook de verkiezing van de Haan van het Jaar elk jaar een spannende gebeurtenis.

Sinds Haantjesdag ruim dertig jaar geleden ontstond uit de voorjaarsmarkt van Harry Huisman' s tuincentrum Bloemin wordt de Haan van het Jaar op Haantjesdag bekend gemaakt. Op voordracht van inwoners van Woudenberg krijgt iemand deze eretitel als dank voor een bijzondere bijdrage aan de Woudenbergse gemeenschap. Ook verenigingen of organisaties komen daarvoor in aanmerking als ze veel voor de Woudenbergse samenleving hebben gedaan of Woudenberg op unieke wijze hebben gepromoot.

KICKBIKE Zo waren in het verleden onder andere Theo Slagboom, Mario Reijne, de EHBO, Klaas Hoekstra, Anja Veltman, de gebroeders Dalhuijsen, en ds. Dick Steenks Haan van het jaar vanwege hun bijzondere en positieve verdienste voor het dorp maar ook Dorcas (2006), de schaatsvereniging, de Florijnloop en Welfare werden op deze wijze in het zonnetje gezet. Theo Slagboom was actief in kerk, politiek, schaatsvereniging en Oranjevereniging. Mario Reijne leverde als stepper bijzondere sportieve prestaties en haalde in 2011 het Europees kickbike kampioenschap naar Woudenberg. De EHBO is bij alle evenementen in Woudenberg paraat.

IDENTIEKE TWEELING Anja Veltman organiseerde jarenlang de voor het hele dorp feestelijke Truckersdag, waarbij bewoners van de Heijgraeff in een vrachtwagenoptocht mogen meerijden. De in 2014 80 jaar geworden identieke tweeling Henk en Jan Dalhuijsen heeft met hun woninginrichting jarenlang een belangrijke plek ingenomen in Woudenberg. Klaas Hoekstra organiseerde jarenlang de Avondvierdaagse. In 2016 was Dick Steenks Haan van het Jaar. Hij was niet alleen als predikant bij veel mensen en activiteiten betrokken, maar was ook actief in de politiek en zorgde voor een nieuwe start van het Oranjecomité. Een jaar later werd Ricky van Wolfswinkel uitgeroepen tot Haan van het jaar 2017. Niet alleen zijn sportieve prestaties telden daarbij mee, maar vooral zijn initiatief om de oude dorpsschool aan de Geeresteinselaan aan de buitenkant weer in oude luister te herstellen.

Hanen van het Jaar worden geacht elk jaar in Woudenberg de feestelijkheden op Haantjesdag mee te beleven. Ze kunnen om zeer gevarieerde redenen voorgedragen worden. Ook nu kunnen tot 30 april 2018 16.00 uur bij de organisatie mensen voorgedragen worden als Haan van het Jaar. Deze aanmeldingen kunnen schriftelijk, voorzien van de naam van de kandidaat en de vermelding van zijn of haar opmerkelijke prestatie, gestuurd worden naar Het genootschap Haan van het Jaar, per adres de heer B. Brouwer, Henschoterhof 26, 3931 HZ Woudenberg. Op Haantjesdag, 9 juni, wordt dan om 12.00 uur de nieuwe Haan van het Jaar bekend gemaakt.