• het bouwwerk van de jongens.

  Hannie van de Veen
 • ,,Het is toch Nacht Zonder Dak? Dan hebben we die niet nodig. -

  Hannie van de Veen
 • Materiaal uitzoeken.

  Hannie van de Veen
 • De meiden begonnen met een vloer en gebruikten daarbij veel duct tape.

  Hannie van de Veen
 • Slaperig aan het ontbijt

  Hannie van de Veen
 • De uiteindelijke bouwsels.

  Hannie van de Veen
 • Ook ds. Marten Jan Kooistra was erbij.

  Hannie van de Veen

Weinig slaap, maar wel leuk

WOUDENBERG 's Avonds voor Hemelvaartsdag verzamelden veertien jongeren van 13-15 jaar zich bij De Voorhof voor hun 'Nacht Zonder Dak'.

Na een maaltijd en een presentatie over Tear, de organisatie die het concept van 'Nacht zonder Dak' bedacht, begonnen de jongeren op het grasveld voor de kerk met de door Sanidrome, Keukengalerie, Dozenhal en fietsenmakers geschonken kartonnen dozen aan de bouwsels waarin ze de nacht gingen doorbrengen. Via sponsorlijsten en door een statiegeldactie, cake- en snoepverkoop en pannenkoekenactie wilden ze zo 1.000 euro bij elkaar krijgen. Dat bedrag werd ruimschoots gehaald.

De opbrengst is voor Tear en voor de ZWO-actie voor straatkinderen in Colombia. Tear probeert via lokale organisaties mensen en kinderen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika te ondersteunen door materiële, sociale en geestelijke hulp. Ook streef ze naar bewustwording. Door het slapen in een kartonnen doos konden de jongeren zelf ervaren hoe straatkinderen leven.

De meisjes werkten goed samen aan hun hut, maar de jongens hadden uiteindelijk hulp van de leiding nodig om hun bouwsel slaapklaar te maken. Behalve karton werd veel duct tape gebruikt. De leiding bouwde een hut met 'spouwmuren' tegen de kou. Zeilen dienden vanwege de verwachte regen als dak en karton als vloer. Eén van de jongeren merkte op: ,,Het is toch Nacht Zonder Dak? Dan hebben we die niet nodig." Het klapperen van de zeilen door de wind bleek velen wel uit de slaap te hebben gehouden. Ook wisselden enkele jongens en meisjes van hut. Enkelen moesten 's morgens wakker gemaakt worden voor het ontbijt. ,,Het was leuk!", reageerde een van hen. Na het ontbijt werd alles gesloopt en opgeruimd, waarna iedereen aansloot bij de kerkdienst. Giften zijn welkom via de diaconie: NL45RABO0382466268 ten name van 'Nacht Zonder Dak'.