Waterschap daagt jongeren uit met 'smuloever'

SCHERPENZEEL Van onkruid een lekkere groene smoothie maken. Leerlingen van basisschool De Dorpsbeuk uit Scherpenzeel oogstten vrijdag op de Dag van de Duurzaamheid samen met Waterschap Vallei en Veluwe eetbare planten van een smuloever.

De kinderen leerden zo hoe ze brandnetels, weegbree en paardenbloemen die langs een sloot groeien kunnen eten. Dijkgraaf Tanja Klip-Martin gaf het startsein voor de bijeenkomst en is enthousiast: ,,Het idee om te oogsten uit de natuur, past bij onze ambitie voor duurzaamheid. Als waterschap zetten we groene reststof zoals gras van dijken om in veevoer. Dat is duurzamer dan daarvoor soja te verbouwen. Met deze 'smuloever' laten we zien dat je met planten die normaal worden gemaaid en weggegooid, ook voedsel kunt maken en zo bijdraagt aan duurzaamheid. Jongeren hebben daarin een belangrijke rol."

De ambitie van Waterschap Vallei en Veluwe is om in 2025 energieneutraal te werken. Daarvoor neemt het waterschap grote en kleinere initiatieven. Sinds dit voorjaar wordt in de energie- en grondstoffenfabriek in Apeldoorn kunstmest gemaakt van plas en poep. In 2016 kan dat ook in de nieuw te openen energiefabriek in Amersfoort.