• Hannie Lamberink

Waardering en dank voor mantelzorgers

WOUDENBERG Rond de dag van de mantelzorg op 10 november werden in Woudenberg net als in de rest van het land verschillende activiteiten gehouden door de gemeente en door Beweging 3.0. Deze jaarlijkse dag is bedoeld om mantelzorgers erkenning en waardering te geven voor hun inzet.

De dag werd voor de zeventiende keer gehouden door welzijnsorganisaties, zorginstellingen, kerken, verenigingen en gemeenten en had als thema 'Laat je zien! Mantelzorgers zetten zich vaak volledig in voor een ander en kan zichzelf daarbij wel eens vergeten. Zij mogen echter gezien worden in de specifieke rol die zij vervullen'.

Thuiszorg Beweging 3.0 hield maandagmiddag een bijeenkomst voor cliënten en hun mantelzorgers om hen eens in het zonnetje te zetten nu ook de thuiszorg steeds vaker een beroep doet op die mantelzorger. Er was door Jumbo en AH gesponsorde koffie/thee, koek, vruchtensap en zoutjes. Ook werd een buffet verzorgd en een bingo gehouden. In de zaal van mfc de Schans konden stands bezocht worden van een aantal diensten die via Beweging 3.0 en Leef 3.nu benaderd kunnen worden. Ook kon men kennis met de mogelijkheden van zorgtechnologie.

Aanwezig waren wijkverpleegkundigen, Thuiszorgteam Woudenberg-Oost, Thuiszorgwinkel, Maaltijdservice 'Vers aan Tafel', Tiggelaven Groenbeheer uit Hoevelaken en 'Dress your Parents', een bedrijf waar online kleding, nachtgoed en lingerie voor ouderen besteld kan worden. Marianne Gordijn van Marisan uit Woudenberg bood een gratis handmassage aan wie dat wilde. Sifra en Hadassa Hek luisterden de middag op met zang en pianospel. Dezelfde stands waren 's avonds aanwezig op de informatiemarkt van Beweging 3.0 voor iedereen die zo lang mogelijk thuis wil kunnen blijven wonen.

Jeanette Bakker van Beweging 3.0: ,,We hebben al eens eerder zo'n informatiemarkt georganiseerd en dat was toen een succes. Dankzij de sponsors konden we er nu een gezellige dag van maken. Voor de cliënten is het leuk om alle hulpverleners eens bij elkaar te zien. De stands zijn van onze samenwerkingspartners."

Wethouder Pieter de Kruif bood dinsdag namens de gemeente Woudenberg in de Camp een lunch aan aan mantelzorgers uit Woudenberg: ,,Als gemeente zijn we blij dat velen zich belangeloos inzetten. We willen hen op deze manier bedanken en zijn ook benieuwd waar mantelzorgers behoefte aan hebben."

De lunchbijeenkomst was een gezellige ontmoeting met andere mantelzorgers. Tijdens de gesprekken bleek dat iedereen zijn eigen verhaal en de achtergronden had. Omdat niet iedere mantelzorger weg kan uit zijn zorgsituatie voor zo'n bijeenkomst waren lang niet alle mantelzorgers aanwezig. Na de lunch verzorgden Corine de Kruif en Alice Bossema een optreden dat de belasting liet zien van een mantelzorgende dochter van iemand met lichte dementie. Ook las Alice een zelfgeschreven gedicht voor.

Pieter de Kruif deelde tot slot aan alle mantelzorgers door de Wereldwinkel Woudenberg-Maarn gemaakte presentjes uit. Van zorggroep Charim kregen alle mantelzorgers van bewoners in onder meer Groenewoude via de post een bon voor een gratis warme maaltijd op één van de locaties.