• Archief BDUmedia

Vrijspraak in zaak dodelijk ongeval na blunder NFI

RENSWOUDE Een 34-jarige man uit Leusden is dinsdag vrijgesproken van het veroorzaken van een dodelijk ongeluk in Renswoude in 2013. Belangrijkste reden voor de vrijspraak is dat het Nederlands Forensisch Instituut NFI blunderde met een vezelonderzoek dat wees naar de Leusdenaar als verdachte. De NFI-onderzoeker moest dat later terugtrekken, omdat hij zich had gebaseerd op onjuiste aannames, zo blijkt uit het vonnis van de rechter.

Bij het ongeluk kwam de 24-jarige Joey Stap uit Ede om het leven. Stap zat op de achterbank van een auto die tegen een boom reed. In de wagen zaten nog twee mannen. Hij had niet gedronken, maar de andere twee mannen in de auto wel.

Toen de rechter de zaak voor de eerste keer behandelde, rezen er vragen over het NFI-onderzoek. Dat moest opnieuw, waarna bleek dat de man uit Leusden toch niet had gereden. Maar omdat het Openbaar Ministerie een dag later over nieuw bewijs beschikte, bleef de zaak onbeslist. Tijdens een nieuwe rechtszitting bleek ook het nieuwe bewijs, een getuigenverklaring, niet houdbaar.

De rechtbank constateert dinsdag dat er wel videobeelden zijn waarop te zien is dat de Leusdenaar niet achter het stuur zat. Ook heeft een getuige van het ongeluk gezegd dat deze man aan de passagierskant uit de auto hing. Daarom krijgt hij vrijspraak.