• Joke van der Heide

Vorst zorgt voor vertraging

WOUDENBERG Door de winterse omstandigheden is er meteen vanaf de start in januari een vertraging van twee à drie weken opgelopen bij de herinrichting van het dorpscentrum. Johan van den Brand van Van Gelder verwacht dat ondanks deze vertraging het project toch eind mei klaar zal zijn.

 

Door Joke van der Heide

,,Zo gauw het kan, gaan we opschalen. Dat kan ook, want in de planning waren wij er vanuit gegaan dat de werkzaamheden voor de Voorstraat zouden starten nadat de Dorpsstraat gereed is. Beide planningen kunnen we ook over elkaar heen schuiven, waarmee tijdswinst behaald wordt", aldus Van den Brand.

Op 9 januari zijn de werkzaamheden voor de herinrichting van het centrum gestart. De  aannemers van de nutsbedrijven zijn begonnen. Zij hebben over de volle lengte aan de zijde van de Blokker nieuwe kabels neergelegd en de oude kabels verwijderd. Van den Brand: ,,Op het laatste moment is het plan aangepast. Er is lang sprake van geweest dat de oude kabels zouden blijven liggen. Het gevolg van de keuze voor nieuwe kabels is dat het maken van het nieuwe voet- en fietspad aan de zuidzijde bij de Blokker nu naar voren getrokken wordt en over drie a vier weken gereed is."

 

VRIEZEN Van Gelder loopt achter de nutsbedrijven aan met haar werkzaamheden. Als eerste wordt zoals aangegeven de wandel- en fietsstrook langs de zuidzijde, waar de kabels en leidingen vervangen zijn, aangepakt. Hiervoor wordt een gedeelte van de asfaltverharding opengebroken, zodat het mogelijk is om het vrij liggende fietspad en de boomplantgaten voor de leilindes aan te brengen. Van den Brand: ,,Gelukkig is het graven van de boomplantgaten niet vorstgevoelig en kunnen wij door. Alleen moet het volgende week niet gaan vriezen, want dan lopen wij opnieuw vertraging op."

 

EENRICHTINGSVERKEER Voor de bevoorrading van de winkels en het fietsverkeer is er op dit moment éénrichtingsverkeer mogelijk vanaf de Nieuwe Poort in de richting van de Stationsweg West. Om hier voldoende ruimte voor te bieden zijn de obstakels zoveel mogelijk verwijderd en is de mogelijkheid om te parkeren opgeheven.

Op de vraag wat de reactie van de winkeliers was, vertelt Van den Brand dat zij dit natuurlijk niet leuk vinden. ,,Maar de winkeliers begrijpen wel dat het een noodzakelijk kwaad is. Zij krijgen er een mooie straat voor terug", aldus Van den Brand.

 

AFSLUITEN Het parkeerterrein Kostverloren blijft bereikbaar vanaf De Nieuwe Poort en de Prins Clausstraat. Uitrijden is alleen mogelijk via de Prins Clausstraat. Vanaf deze week is de Prins Bernhardstraat weer opengesteld voor fietsers. De verdere reconstructie van het parkeerterrein Kostverloren wordt pas uitgevoerd zodra de reconstructie van de Dorpsstraat is afgerond.

Van den Brand: ,,Nadat de zuidzijde van de Dorpsstraat gereed is, zal de Dorpsstraat worden afgesloten, behalve voor winkeliers en bewoners. Dan wordt het overige deel van de Dorpsstraat vanaf de Emmastraat richting de Nieuwe poort in fases gereconstrueerd. Fietsers en wandelaars kunnen dan al wel gebruik maken van het nieuwe fiets- en voetpad aan de zuidzijde."