• Hannie van de Veen
  • Ongeveer 25 kinderen van 2 tot 7 jaar met hun ouders van een 'meespeelvoorstelling' in de bibliotheek.

    Hannie van de Veen
  • Hannie van de Veen
  • Hannie van de Veen

Voorlezen voor ontspanning en verrijking

WOUDENBERG In het kader van de 19e editie van de Nationale Voorleesdagen, die van 23 januari tot en met 2 februari plaatsvinden, konden kinderen in de bibliotheek deelnemen aan een meespeelvoorstelling en las burgemeester Cnossen de kinderen voor. Deze voorleesdagen stimuleren voorlezen omdat dat zorgt voor ontspanning, inspiratie en verrijking bij kinderen die nog niet zelf kunnen lezen.

Ongeveer 25 kinderen van 2 tot 7 jaar genoten met hun ouders van de voorstelling in de met slingers, ballonnen en posters versierde bibliotheek. Het prentenboek van het jaar genaamd Een Huis Voor Harry van Leo Timmers stond centraal. Dit boek heeft een jury gekozen omdat het leuke illustraties, een herkenbaar verhaal en aanknopingspunten voor gesprek en spel biedt. Leo Timmers was illustrator maar nu ook schrijver. Zijn boeken werden bekroond en verfilmd.

Margreet Boon, docente drama, muziek en dans, verzorgde na haar optreden in de Leusdense bieb ook in Woudenberg de meespeelvoorstelling. Margreet liet de kinderen heel toepasselijk 'lopen in de sneeuw en in de plassen' en kwam zo bij het verhaal van de kater Harry die dat nooit doet omdat hij nooit buiten speelt. Als de vlinder Vera tikkertje wil spelen gaat hij mee, raakt haar kwijt en verdwaalt in de stad. De kinderen hielpen Vera zoeken, gingen 'autorijden' en renden net als Harry rond. Dankzij andere katten vindt hij haar terug bij de andere vlinders in het park. De kinderen konden mee fladderen met servettenvlinders. Vera brengt Harry weer thuis en hij besluit de volgende dag weer samen te gaan spelen. Margreet: ,,Ook stille kinderen pikken het op, maar verwerken alles later pas."

Andrea Kleimeer van de bibliotheek: ,,We gaan komende week op locatie of in de bieb voorlezen voor speelzalen, kinderdagverblijven en gastouders. Op 30 januari is er om 15.00 uur nog een voorleesfeestje en knutselen in de bibliotheek over dit prentenboek. Alle kinderen tussen 2 en 7 jaar die tijdens de voorleesdagen lid worden van de bibliotheek krijgen gratis een Harry-vingerpoppetje.''