• Jan Ligthartschool

Voorleesfeestjes in de bieb en op school

WOUDENBERG Van 25 januari tot 4 februari vonden voor de 14 e keer de Nationale Voorleesdagen plaats die elk jaar een keer georganiseerd worden.

Door Hannie Lamberink

In deze week was ook het voorleesontbijt waarbij overal in het land bekende en onbekende Nederlanders voorlazen op kinderdagverblijven, peuterspeelzalen, bibliotheken en basisscholen om het lezen te stimuleren. Kinderen die elke dag worden voorgelezen leren meer nieuwe woorden en kunnen daardoor beter meekomen op school. Lezen heeft een goede invloed op hun ontwikkeling.

Op de Jan Ligthartschool mochten leerlingen uit groep 6, 7 en 8 voorlezen aan kleuters. In groepjes werd een gezellig plekje in de klas of de school uitgezocht om lekker te gaan lezen. Deze activiteit was een groot succes! Ook in de andere onderbouwgroepen kwam een leerling uit de bovenbouw voorlezen.

In de bibliotheek werd 1 februari een voorleesfeestje georganiseerd voor kinderen van 2 tot en met 6 jaar. Er kwamen bijna 20 kinderen naar toe. Vaders en moeders bleven op de achtergrond gezellig ook luisteren. Voorgelezen werd het prentenboek van het jaar 2017: 'De kleine walvis'. Dit boek is geschreven en geïllustreerd door de Britse Benji Davies en staat met nog 9 andere door bibliothecarissen uitgekozen prentenboeken in de Top Tien die centraal staat tijdens de voorleesdagen. In 'De kleine walvis' woont Boy samen met zijn vader en 6 katten in een vissershuisje. Zijn vader werkt lange dagen en Boy voelt zich eenzaam. Tijdens een storm vindt hij een jonge walvis op het strand met wie hij vriendschap sluit. Hij neemt de walvis in een karretje mee naar huis maar daar kan hij niet blijven. Als de walvis terug in zee is begrijpt papa dat hij meer tijd met zijn zoon moet doorbrengen. Samen zien ze de walvis nog wel eens in zee zwemmen.

Ademloos zaten de kinderen om voorleesjuf Leny de Koeijer heen te luisteren. Sommigen kenden het verhaal al maar dat leek geen probleem. Medewerksters van de bibliotheek lazen dit verhaal deze week voor bij peuterspeelzalen en kinderdagverblijven. Leny gebruikte ook het voorleeskastje met de grote prenten van het boek en de kleine knuffelwalvis die bij het boek hoorde. Bij het liedje 'Visje,visje in het water' kon ze zo bewegingen en geluiden voordoen. Na het voorlezen mochten de kinderen aan een grote tafel knutselen en kleuren. Leny is één van de 6 voorleesdames die om de beurt op woensdagmiddag om 14.00 uur voorlezen in de bibliotheek.

De volgende voorleesmiddagen staan gepland op 15 februari, 1 en 15 en 29 maart, 12 en 26 april, 10 en 24 mei, 7 en 21 juni en 5 juli. Behalve voorleesboeken of luisterboeken zijn er in de bibliotheek ook veel kijkboeken over alles waar kinderen in geïnteresseerd kunnen zijn. Ook voor peuters en kleuters is het daarom leuk om lid te worden van de bibliotheek. Tot hun 18e jaar is dat gratis. www.bibliotheekeemland.nl