• Gerwout Lamberink
  • Gerwout Lamberink
  • Gerwout Lamberink
  • Gerwout Lamberink
  • Gerwout Lamberink
  • Gerwout Lamberink
  • Gerwout Lamberink

Voorjaarsconcert Fidelio wordt muzikale tijdreis

WOUDENBERG Het harmoniegezelschap gaf zaterdag voor het eerst een voorjaarsconcert onder leiding van de nieuwe dirigent Michiel van Vliet. Koos Brouwer dirigeerde de slagwerkgroep.

Voorzitter Gert van Dijk heette bezoekers, sponsors en ereleden welkom. Het concert, genaamd 'Back tot the Future', had de vorm van een muzikale reis door de tijd die begon bij het themanummer van de gelijknamige film. Ondertussen werden beelden uit het verleden van Fidelio getoond. Dick Steenks praatte als 'professor in de geschiedenis' alle nummers aan elkaar met een zelf geschreven verhaal en liet elke keer samen met het publiek de tijdmachine werken: 'Zzzoemmmm'.

De wild uitgedoste slagwerkgroep startte als holbewoners de tijdreis met het op een boomstam gedrumde 'Boomwhackalacka'.Daarna werd de zaal verrast met een a capella gezongen gregoriaans 'Kyrië' door een van achter uit de zaal binnenlopende monnik en een koor op het podium. Het tijdperk van de VOC werd uitgebeeld met 'Pirates of the Caribbean' en muziek van het Koninklijke Londens vuurwerk in 1747.

De industriële revolutie en de komst van de stoomtrein in de 19e eeuw werd goed duidelijk met 'Steam Up' door de slagwerkgroep. Na een bezoek aan het Wilde Westen ('Oregon') was het pauze. Adri Harskamp en zijn vrouw werden gehuldigd vanwege hun jarenlange inzet als muzikant en vrijwilliger. Hij werd erelid. Dat er na WO ll-kleurenfilm kwam was zichtbaar aan de na de pauze niet meer zwart-witte maar gekleurde accenten op de kleding van Fidelio. Saving Private Ryan (Hymne to the Fallen), de jaren '60 (Frank Sinatra Medley) en de jaren '70 en '80 ('the Eve of the War', 'Total Toto' en 'Work Out') passeerden de revue.

De moderne tijd werd uitgebeeld met een door Jascha Standaart knap zelf geschreven stuk voor orkest en slagwerkgroep met melodieën van computerspelletjes zoals Mario en Zelda. Na the Bongo Song en de toegift 'Happy' eindigde de tijdreis. Op 9 juni is het volgende concert van Fidelio, samen met 'Caecilia' uit Scherpenzeel en 'Ons Genoegen' uit Renswoude bij Huize Scherpenzeel.