• Hannie Lamberink

Voordracht Mees de Man in Oudheidkamer

WOUDENBERG Al voor de achtste keer hield Mees de Man een voordracht in de Maand van de Geschiedenis. De voordracht op 28 oktober in de Oudheidkamer van het Cultuurhuis had het thema 'Tussen Droom en Daad'.

In oktober wordt elk jaar de Maand van de Geschiedenis georganiseerd door het Openluchtmuseum en het Rijksmuseum, samen met vele partnerorganisaties, omdat het belangrijk is in geschiedenis te verdiepen, om zo het heden te kunnen begrijpen. Kennis en begrip van de geschiedenis leiden tot inzicht, nuancering en een andere kijk op de wereld. In het hele land zijn er deze maand activiteiten bij musea, boekhandels en bibliotheken rond het thema van het jaar.

Het thema 'Tussen Droom en Daad' laat zien hoe de dromen van vroeger de wereld van nu hebben geschapen en hoe dromen tot daden kunnen leiden. Dat zijn niet altijd goede daden, maar ook afschuwelijke. Mees de Man leidde het thema in met wat wetenswaardigheden en gezegdes over dromen: 'daar droom ik van' en 'je droom najagen'. Uit zijn eigen 'geschiedenis' vertelde hij hoe je van een meisje kunt dromen. Dromen stimuleren sporters en musici om door te zetten. Creativiteit ontstaat vaak in dromen. Vervolgens liet Mees op zijn eigen humoristische wijze verschillende figuren uit de geschiedenis passeren die een droom probeerden te verwezenlijken: Gandhi, Martin Luther King ('I have a dream!') , Aletta Jacobs, Willem van Oranje, Napoleon, maar ook Hitler.