• Aan het volleybaltoernooi deden acht teams met Nederlandse jongeren en vier teams met vluchtelingenjongeren (statushouders) mee.

    Jeroen Koudijs

Volleybaloernooi met vluchtelingen-jongeren slaat aan

WOUDENBERG De eerste editie van het CDJA Woudenberg Volleybaltoernooi tussen Nederlandse jongeren en vluchtelingenjongeren was een groot succes. Uit de vele positieve reacties blijkt dat de deelnemers het waardeerden dat je door samen te sporten met zoveel verschillende mensen in contact komt.

Joke van der Heide

Dat was precies het doel dat het CDJA voor ogen hadden. Daphne de Kruif vertelt dat het CDJA naast het volgen van de politiek het ook belangrijk vindt om te kijken wat zij praktisch kan doen voor jongeren. ,,Vanuit verschillende hoeken hoorden wij dat eenzaamheid onder vluchtelingenjongeren een blijvend probleem is. Daar wilden wij graag wat aan doen."

Zo kwamen zij in contact met de organisatie Connect US die door het organiseren van sport-, spel-, dansen- en muziekactiviteiten verbinding tussen Nederlandse- en vluchtelingenjongeren probeert te realiseren. Na een keer te hebben meegedaan, besloot het CDJA op 8 juni zelf het eerste toernooi in De Camp in Woudenberg te organiseren. Er deden acht teams met Nederlandse jongeren en vier teams met vluchtelingenjongeren (statushouders). ,,Om te zorgen dat ieder team zoveel mogelijk zou spelen hadden wij een poulefase met 3 teams. Van daaruit gingen de nummers 1 en 2 naar de kwartfinales en nummer 3 naar de verliezers ronde. Het was leuk om te zien dat teams die geen officiële wedstrijd hoefden te spelen met elkaar vriendschappelijk op de lege velden aan de slag gingen."

Daphne vond de sfeer enthousiast, gezellig en sportief. ,,Eerst was het even aftasten, maar tijdens de wedstrijden zag je dat mensen met elkaar begon te kletsen en te lachen. Bijna iedereen sprak Nederlands, soms met handen en voeten."

Het mooiste compliment vond Daphne dat een Woudenbergs team zo enthousiast was dat zij zelf in de zomer een Beach Volleybaltoernooi zouden willen organiseren. ,,Daar draait het uiteindelijk toch om. Zo ontstaat er meer contact met vluchtelingenjongeren", vertelt ze. Bij Connect US zijn vanuit de vluchtelingenteams ook positieve reacties binnen gekomen. De vluchtelingenjongeren vonden het een goed georganiseerd toernooi en leuk om op een sportieve manier in contact te komen met zoveel verschillende mensen, zonder dat er over elkaar geoordeeld werd. Een Nederlands team mailde genoten te hebben ondanks dat zij alle wedstrijden glansrijk hadden verloren. Zij noemden de interessante ontmoetingen en het feit dat er een soort gemoedelijke dwarsdoorsnede van de samenleving aanwezig was.

Burgemeester Titia Cnossen vindt het toernooi een geweldig initiatief. ,,Mooi dat erop deze manier een verbinding wordt gelegd tussen Nederlandse- en vluchtelingenjongeren die nieuw zijn in onze regio. Juist door met elkaar te sporten, leren we elkaar beter kennen. Meedoen hoort bij sporten en helpt je om een plek in onze samenleving te vinden. Spelen in een team geeft verbondenheid en het vertrouwen dat je op elkaar kunt terugvallen."