'Vluchtelingen na één jaar zelfstandig'

WOUDENBERG Als vluchtelingen vanuit een asielzoekerscentrum in Woudenberg komen wonen, krijgen zij hulp en ondersteuning vanuit VluchtelingenWerk Midden Nederland. De Woudenberger liep een ochtend mee om te ervaren hoe deze organisatie vergunninghouders begeleidt om binnen een jaar zoveel mogelijk zelfstandig te kunnen functioneren binnen de Woudenbergse samenleving.

Joke van der Heijde

Iedere vrijdag houdt Dennis Remmel samen met vijf vrijwilligers spreekuur in De Schans. Het is druk. Na elkaar druppelen vader en twee volwassen zoons van de Syrische familie Abbas binnen. Zij overhandigen een stapel post aan Dennis Remmel, die de post bekijkt en meteen bespreekt welke actie er op iedere brief ondernomen moet worden. Eén van de twee zoons, Firzat, spreekt Engels en vertaalt alles voor zijn vader en broer. De familie is op verschillende momenten in Nederland aangekomen. Opa en zijn kleinzoon zijn anderhalf jaar geleden gevlucht vanuit Syrië naar Nederland en wonen sinds enkele maanden in Woudenberg. De vader van het jongetje, Feyez, bleef in Syrië bij zijn vrouw en moeder. Zij zijn via een aanvraag voor gezinshereniging zes weken geleden gearriveerd in Woudenberg.

ALLERLEI FORMULIEREN Vanaf het moment dat het gezin een handtekening heeft gezet onder het huurcontract van hun eengezinswoning, komt Vluchtelingenwerk in actie. ,,De start is het lastigst. Vanuit stilstand gaat het meteen beginnen. De gemeente betaalt de huur vanuit de bijstandsuitkering, maar die is er niet meteen. Er moeten allerlei formulieren ingevuld worden voor onder andere ziektekosten en de belastingdienst en verschillende voorzieningen als de bijstandsuitkering aangevraagd worden. In het begin zijn vluchtelingen honderd procent afhankelijk van ons en dat proberen we na een jaar terug te brengen naar nul", legt Remmel uit.

LENING AFSLUITEN Feyez Abbas vertelt dat hij heel blij is met zijn woning en dat hij veel meubels heeft kunnen overnemen van de vorige bewoners. Voor de inboedel kan het gezin een lening afsluiten bij de gemeente. Feyez is van plan om een schutting te plaatsen en vraagt of daar regels voor zijn in Nederland, want hij wil geen problemen met zijn buren. De vader, die in Syrië tekenleraar was, maakt een duidelijke schets. Remmel geeft de maten voor de voor- en achtertuin door en vertelt dat een andere Syrische familie ook bezig is om een schutting te plaatsen en misschien advies kan geven hoe je goedkoop aan hout kunt komen.

VERTROUWEN De andere zoon, Firzat is zeven maanden geleden gevlucht naar Nederland. Sinds zes weken woont hij in een appartement in Woudenberg. Al in het asielzoekerscentrum stond hij te popelen om te gaan werken en struinde hij sites van uitzendbureaus af. Enthousiast vertelt hij dat hij een baan gevonden heeft bij beddenfabrikant Auping. Hij is technisch goed opgeleid en krijgt ook de kans om trainingen lastechniek te verzorgen voor collega's. Duidelijk blijkt dat hij alle vertrouwen in Remmel heeft en al zijn vragen bij hem neerlegt. ,,Firzat is echt een positieve uitzondering. Niet veel vergunninghouders hebben zo snel een baan zonder dat ze de Nederlandse taal spreken", vertelt Remmel. Er moet wel gekeken worden wanneer Firzat nu zijn inburgeringscursus moet doen. Firzat is zo gemotiveerd dat hij dit ook 's avonds of in het weekend wil doen.

Doordat bijvoorbeeld het beginnen aan een inburgeringscursus soms wat langer duurt, blijkt in de praktijk dat de meeste vergunninghouders na een jaar niet volledig onafhankelijk kunnen functioneren. Remmel: ,,We proberen daarom een netwerk om hen heen te creëren, waar ze na dat jaar op terug kunnen vallen."

Vluchtelingenwerk is altijd op zoek naar vrijwilligers. Voor meer informatie, bel met Dennis Remmel, telefoon 06-10229829.