• Hannie Lamberink - van de Veen
  • De Vlegelgrietjes in actie tijdens de oogstdag

    Hannie Lamberink-van de Veen

Vlegelgrietjes slepen eerste Nederlandse titel in de wacht

WOUDENBERG De Vlegelgrietjes uit Woudenberg hebben dinsdag 8 augustus met succes deelgenomen aan het Nederlands kampioenschap vlegelen in Ede. Dat is dorsen met vlegel of stok. Hoewel ze dit jaar al voor de 6e keer van de aprtij waren op deze kampioenschappen, was het nog niet eerder gelukt om eerste te worden van de 12 deelnemende groepen uit heel Nederland. Hun score was 419 punten en daarmee wonnen ze met een flinke voorsprong niet alleen bij de dames maar ook in de overall klasse van heren en dames gezamenlijk.

Suzanne Kleinveldink, Joanne Verbeek, Carola Wittenberg en Anetta Wittenberg liepen een strafpunt op doordat hun vlegels elkaar eenmaal raakten maar verder was de jury enthousiast over de Vlegelgrietjes.

Bij de vlegelwedstrijden gaat het niet alleen om het ritme maar ook om kleding en presentatie, het opruimen van het stro, het keren en omleggen en of de aren goed leeg zijn. De heren moeten meer garven dorsen dan de dames. De meeste groepen van dit alleen in Nederland bestaande oude ambacht komen uit Drente.

De al sinds 2002 bestaande Vlegelmutsen werden bij deze kampioenschappen 4e met 391,5 punten.

De Vlegelmutsen en de Vlegelgrietjes treden meestal op tijdens de oogstdag in den Treek op 12 augustus en zijn ook te zien op 9 september tijdens Open Monumentendag op de Maarsbergseweg 47 in Woudenberg.