• de Vlegelgrietjes op de Oud Lunterse Dag

  Guus Wateler
 • een vlegel

  Guus Wateler
 • Op de Oogstdag in den Treek: Na het vlegelen wordt het stro bij elkaar gebonden en het graan verzameld.

  Gerwout Lamberink
 • De Vlegelgrietjes in actie tijdens het Nederlands kampioenschap vlegelen

  Annie Robbertsen

Vlegelen levend houden

WOUDENBERG In de zomer zijn de Woudenbergse Vlegelmutsen en Vlegelgrietjes druk met vlegelen. Bij warme temperaturen is dat een zware bezigheid en goed vergelijkbaar met sport.

Na hun optreden op de Oogstdag in den Treek deden ze een week later met 14 andere groepen mee aan de Nederlandse Vlegeldorskampioenschappen op de Agrifair in Wierden. Er werd in 2 tenten gedorst. Juryleden beoordeelden de groepen op ritme, presentatie, keren van het koren, schonen van het graan, het resultaat en het opruimen.

Elk team bestaat uit 3 dorsers, een reserve en een speaker. Als eersten waren de Vlegelmutsen aan de beurt. Ze overschreden de tijd een beetje en werden daardoor 4e van hun tent. De Vlegelgrietjes streden in de andere tent en werden daar 2e. Het ging zo goed dat ze van beide tenten het hoogste jurycijfer kregen voor het ritme. De besten uit elke tent, een herengroep uit Raalte en een damesgroep uit Bornerbroek moesten tot slot nog een keer dorsen waarna de dames wonnen.

De Vlegelmutsen zijn in 2001 opgericht. Hun vlegels werden gemaakt door Gert van de Haar. Een jaar later waren hun kostuums klaar en deden ze voor het eerst mee aan de Nederlandse kampioenschappen. Als ze ergens een demonstratie geven, bakken ze daarnaast vaak wafels om wat inkomsten te krijgen.

Annie Robbertsen: ,,Tot 1920 werd dorsen nog handmatig gedaan. Dat gebeurde meestal 's winters. Met een vlegel, een stok met aan het eind een knuppel die door leren riempjes draaibaar aan de stok bevestigd is, sloeg men in een vast ritme op een berg koren op het midden van een dorsvloer, om het zaad er uit te krijgen. De vlegels mogen elkaar niet raken als ze om de beurt neerkomen op het graan. Het stro werd weer gebruikt. Later kwamen er machines. Wij willen dit stukje geschiedenis levend houden met onze dorsgroep. Daarom zijn we zo blij met onze jeugdgroep, de Vlegelgrietjes"

Op zaterdag 27 augustus traden de Vlegelmutsen en Vlegelgrietjes op in Elspeet en op de Oud Lunterse Dag.