• Hannie Lamberink
  • Annie wordt in het zonnetje gezet

    Hannie Lamberink
  • Mevroiuw Panjer met de 3D bril

    Hannie Lamberink

Virtueel tochtje onder water

WOUDENBERG De dagbegeleiding van ouderenzorgorganisatie Charim verzorgde vrijdag 28 oktober in Woudenberg een gezellige middag voor alle deelnemers, hun mantelzorgers, hun familie en voor alle vrijwilligers.

De middag begon met een uitgebreide powerpointpresentatie van alle activiteiten op de dagverzorging: spelletjes doen, bloemstukjes maken, motorische oefeningen, verjaardagen en feestdagen vieren, eten en rusten. Ook werden alle 16 vrijwilligers bedankt. Vooral Annie werd in het zonnetje gezet omdat ze al zo lang vrijwilligster is.

Na de pauze konden de aanwezigen kennismaken met een stukje moderne technologie: de HTC Vive 3D bril. In een naastgelegen zaaltje was een opstelling gemaakt met beeldscherm,computer, burostoel en 3D bril en toebehoren door Iwan, de echtgenoot van activiteitenbegeleidster Diana. Hij vertelde: ,,In Canada wordt er in zorginstellingen steeds meer gebruik gemaakt van de mogelijkheden die deze techniek biedt. Mensen kunnen virtueel door plaatsen uit hun jeugd 'lopen', zelfs als die niet meer bestaan. Uit oude foto's kan zo'n omgeving weer gereconstrueerd worden in 3D. Zo kunnen eventueel zelfs oude trauma's nog verwerkt worden.

Op dit moment zijn de bestaande routes nog beperkt en gaat het vooral om entertainment, maar de mogelijkheden zijn eindeloos. In de zakelijke wereld wordt het onder meer gebruikt om nieuwbouwprojecten te visualiseren. We willen vanmiddag hier uitproberen hoe de ouderen er op reageren." Mevrouw Panjer was als eerste aan de beurt en maakte een virtueel tochtje onder water: ,,Ik houd van natuurfilms. Dit is prachtig! Alsof je er midden in zit! Het is niet echt maar wel net echt!"