• Oud-leerlingen Willem van Oranjeschool gaan muren voorzien van zelfgemaakte schilderijen.

    Joke van der Heide

Versier nog één keer je school

WOUDENBERG De komende maanden zal het oude schoolgebouw van de Willem van Oranjeschool de functie krijgen van Openbaar Kunstobject. Door oud-leerlingen van deze school zullen de muren van de school die evenwijdig lopen aan de Willem de Zwijgerlaan, voorzien worden van door hen gemaakte schilderijen.

 

Joke van der Heide

Een mooi privé initiatief van omwonende Marco van de Hoef om het oude schoolgebouw creatief te gebruiken, totdat het over een paar maanden zal worden gesloopt. Van de Hoef: ,,Ik ben de overbuurman van de Willem van Oranjeschool. Iedere ochtend als ik met tanden poetsen uit het raam keek, zag ik dat lege gebouw. Daar wilde ik iets positiefs aan doen en zo ontstond het idee voor 'Versier nog één keer je oude school'." Een idee dat ook meehelpt om vandalisme tegen te gaan. Iets waar veel omwonenden van de school deze zomer bang voor waren.

 

KUNSTWERKEN Het project is een samenwerking tussen leerkrachten van de nieuwe school 'de Olijfboom', Yvonne Kors van de Kunstberg, de projectontwikkelaar Woudenburcht Vastgoed bv en de gemeente.

Afgelopen week hebben leerlingen van groep 3 tot en met 8 onder leiding van hun leerkracht , Yvonne Kors en Paul Haring op papier schilderijen gemaakt voor de muren van hun oude school. Aan het einde van de week heeft de jury, bestaande uit Yvonne Kors, Paul Haring en Marco van de Hoef per groep de winnende tekeningen bekend gemaakt.

,,Dat was een uitdaging". We moesten een keuze maken uit ruim honderd prachtige kunstwerken", vertelt Van de Hoef.  ,,Alle kinderen hebben waanzinnig goed hun best gedaan." Het project is professioneel aangepakt. Door de projectontwikkelaar worden deze week houten latten op de muren geschroefd. Deze latten vormen de 'lijsten' van de schilderijen. Binnen de lijsten wordt de muur wit geschilderd met speciale muurverf. Zo ontstaan de benodigde schilderdoeken voor de kunstenaars in de dop.

SCHILDEREN De leerlingen gaan op 27 en 28 oktober, en bij heel slecht weer op 3 en 4 november, onder leiding van Yvonne Kors en hun leerkrachten 's middags in groepjes aan de slag om de winnende kunstwerken op de muren te schilderen.

Burgemeester Cnossen zal op 28 oktober rond half vier de kunstwerken feestelijk onthullen. Ze worden geschonken aan Woudenberg en haar inwoners.

Het zal de aanblik van de school voor de omwonenden aantrekkelijker en kleurrijker maken. De schilderijen blijven op de school zitten totdat de school gesloopt gaat worden. De schilderijen vinden dan een natuurlijk 'einde'.

Van de Hoef: ,,Met dit project zetten we Woudenberg, De Kunstberg, de Olijfboom en onze wijk vol in het zonnetje." De gekozen tekeningen zijn van:

Groep 3: Naomi, Lois en Rylan

Groep 4 en 4/5: Elbert, Sterre en Careijn

Groep 5: Manuel, Stef en SophieGroep 6: Bastiaan, Job en AmberGroep 7: Rianne en ArmitaGroep 8: Olivia, Hanna en Dyanne

FACEBOOK Actuele informatie is te vinden op de Facebook-pagina 'Versier nog één keer jouw school.'