• De actie voor Kika heeft 24.000 euro opgebracht.

  Esther Meijer
 • Kika-beer Dave Wittebrood.

  Hannie van de Veen
 • Hannie van de Veen
 • Karin Inkenhaag wordt geïnterviewd over haar sieradenset.

  Hannie van de Veen
 • Esther Meijer
 • Vlak voor de avond.

  Hannie van de Veen
 • Een vol sportcafé.

  Hannie van de Veen
 • Lisanne Spaander treedt op met Bas Bons aan de minivleugel.

  onbekend
 • Van links naar rechts: Sandra Terlage, Lisanne Spaander en Rutger Mollee.

  Esther Meijer

'Verrassend grote actie in ons kleine dorp'

WOUDENBERG De Camp kleurde al wekenlang oranje door de Kika-vlaggen en artikelen. Jolanda van Baaren, Sandra Terlage en Patricia Valkenburg voerden vanaf september 2018 actie om geld in te zamelen voor Stichting Kinderen Kankervrij.

De uiteindelijke opbrengst van de actie was veel meer dan de organisatoren verwacht hadden: 24.000 euro. Sandra: ,,Kika Woudenberg blijft en zal nog meer acties voor een specifiek doel organiseren." Dit was bedoeld om de van botkanker genezen jonge zangeres Lisanne Spaander te ondersteunen die actie voert voor meer onderzoek naar het zeldzame Ewing-sarcoom.

TE WEINIG ONDERZOEK Sandra: ,,De actie is uiteindelijk veel groter geworden dan we dachten, maar daar zijn we heel blij mee. De volledige opbrengst van de lotenverkoop, de entreegelden, de veilingopbrengst en de cheque van 8.630 euro van Wilda Perslucht, die als cadeau voor hun jubileum een gift voor Kika vroegen, komt ten goede aan Kika. Naar het Ewing-sarcoom wordt nog te weinig onderzoek gedaan. Er waren steeds meer winkeliers en ondernemers binnen en buiten Woudenberg die prijzen beschikbaar stelden voor de verloting en voor de veiling. Via Facebook hielden we iedereen op de hoogte."

De uitslag van de verloting en de kleurplatenactie werden zaterdag bekend. Samen met burgemeester Cnossen trok Lisanne Spaander 's middags de 147 prijzen van de verloting, die via Facebook en de sponsors bekend worden gemaakt. In totaal waren er bij de elf verkooppunten 4.000 lootjes à 1 euro verkocht. Alleen al bij Dave Shoe Repair werden er 700 verkocht. Ook maakten ze de winnaars van de kleurwedstrijd bekend: Cowik van de Julianaschool en Lars, Rachel en Nynke van de Olijfboom en Ethan Kubeesa, Bas Valkenburg. Hun kleurplaten hangen bij ABC Toys waar ze een cadeautje mogen ophalen. Burgemeester Cnossen: ,,Verrassend dat een klein dorp zo'n grote actie organiseert." Of: waar een klein dorp groot in kan zijn.

BELOFTE INLOSSEN 's Avonds vond de benefietavond 'Vier het leven' met de veiling plaats. Kika-beer Dave Wittebrood verwelkomde alle gasten. Dave: ,,Toen mijn vrouw Mieneke ziek was, beloofde ik haar me in te zetten voor Kika. Die belofte los ik vanavond in en dat voelt goed".

Lisanne Spaander gaf met de Amersfoortse zanger/pianist Bas Bons een indrukwekkend en emotioneel huiskamerconcert voor de 120 gasten in het sportcafé. Ze vertelde over haar ziekte en haar zelfgeschreven liedjes en illustreerde wat ze doormaakte, hoe ze het gewone leven van een puber miste, hoe belangrijk familie en vrienden zijn en dat er ook mooie dingen zijn.

Spaander is behandeld in het Maxima Medisch Centrum, waar de beste oncologen uit het land samen strijden tegen kanker. Ze vindt het haar belangrijkste taak om mensen te informeren en treedt geregeld op, zoals bij de acties van Maarten van der Weijden. In het najaar gaat ze zelfs naar Kenia met foto's van haarzelf tijdens haar ziekte.

Rutger Mollee presenteerde de avond en leidde de veiling op vakkundige en humoristische wijze. Sandra, Patricia, Jolanda en Kika-beer Dave brachten elk van de zeventien items toepasselijk en verkleed één voor één binnen. Niets was hen te gek.

Zo werden diners, dekbedsets, een terrasheater, sieraden, een vakantie, tuinonderhoud, een jaarabonnement fitness, een ballonvaart, een huistap, een multifocale bril, een rondleiding door een bierbrouwerij en een citybike geveild door te bieden met een nummer op een bierviltje. Soms leverde een item vele malen meer op dan de kostprijs en soms viel het tegen. Dat was niet te voorspellen. Spannend werd het als twee bieders tegen elkaar op boden en het bod steeds verder steeg.