• Hannie Lamberink
  • Hannie Lamberink
  • de nieuwe fietsenstalling

    Hannie Lamberink
  • Hannie Lamberink
  • Hannie Lamberink
  • Hannie Lamberink
  • Hannie Lamberink
  • Hannie Lamberink
  • Hannie Lamberink

Verkeersmaatregelen bij De Olijfboom

WOUDENBERG Net als rond de Jan Ligthartschool is ook de verkeerssituatie bij basisschool De Olijfboom in Woudenberg veranderd door de samenvoeging van twee scholen op deze locatie aan de John F. Kennedylaan. Om die reden zijn diverse maatregelen genomen. ,,Het is nu overzichtelijker, een echte verbetering.''

Veel meer kinderen dan voorheen komen elke dag naar dit nieuwe schoolgebouw en hebben een parkeerplek voor hun fiets nodig. Ook zijn er na schooltijd meer wachtende ouders bij de school. De hoofdingang is nu niet meer aan de Bosrand, maar aan de andere kant, en er is op de hoek een extra ingang van het plein. Om de drukte te spreiden, gebruiken de klassen ieder andere schoolingangen. Tijdens de zomervakantie zijn extra parkeervakken aangelegd bij De Olijfboom, waaronder twee invalidenparkeerplaatsen. Leerkrachten parkeren bij De Camp.

Het verplichte fietspad is nu tweerichtingsverkeer geworden. Grote groepen kinderen komen via de Nico Bergsteijnweg en de Kennedylaan naar de school. Pas bij de rotonde hoeven ze de John F. Kennedylaan over te steken. Voor veel kinderen is het nog wennen dat er op het stuk Kennedylaan voor de school niet meer mag worden gefietst.

Voor de school zijn twee nieuwe oversteekplaatsen (foto) aangelegd. Er is met opzet gekozen voor strepen en geen zebrapad, omdat kinderen zo alerter blijven. De gemeente heeft royale nieuwe ruimte beschikbaar gesteld voor parkeerrekken voor de fietsen van groep 4 tot en met 8. Kinderen uit de groepen 1, 2 en 3 parkeren hun fiets op het schoolplein.

Coördinator van de verkeersouders Gretha Leeuwdrent: ,,We willen een veilige schoolomgeving voor de kinderen. Dat blijft een belangrijk aandachtspunt. Het is druk rond de school maar het is nu wel overzichtelijker. Een echte verbetering! We hebben de ouders goed geïnformeerd via de nieuwsbrief en de eerste tijd is er parkeertoezicht rond de school geweest van verkeersouders: niet bij de inrit van de gemeentewerf parkeren en fietspaden vrijhouden. Ook de BOA was erbij betrokken. Tijdens de verkeersweek is nadrukkelijker aandacht besteed aan het fietsen en het oversteken rond de school. Vanaf januari hebben we overlegd met de gemeente over onze wensen en plannen. Dat verliep plezierig! Het is nu echt goed aangepakt!"

Tijdens de Verkeersweek die elk jaar door de verkeersouders georganiseerd wordt was er onder meer een behendigheidscircuit voor de groepen 3 tot en met 8 op het parkeerterrein bij De Camp: slalom, stoppen voor een streep of bij een stoplicht, hand uitsteken als je een bocht omgaat en over een schuine hellingplank rijden werden geoefend.