• Klaas Haitsma

Verkeersdruk centrum ´onaanvaardbaar´

WOUDENBERG De verkeersdruk rond het centrum baart de politiek zorgen. Genoemd wordt de onaanvaardbare parkeer- en verkeersdruk en het toenemende sluipverkeer in de oude wijken rondom het centrum. Michel Hardeman (CDA) stelde in de commissievergadering afgelopen dinsdag het toenemende sluipverkeer in de oude wijken aan de orde.

,,De drukte van de N224/N226 zorgen voor veel sluipverkeer over de Nico Bergsteijnweg en Laanzicht. Het is voor onze fractie onwenselijk dat het sluipverkeer nog verder toeneemt en mogelijk reden om politiek actie te ondernemen", vertelde hij. Hardeman begrijpt wel dat door het vollopen van de N224/N226 door bijvoorbeeld inwoners van het Groene Woud gekozen wordt voor de sluiproute.

Wethouder Gijs de Kruif bevestigde dat er bij de gemeente meldingen zijn binnengekomen over een toename van de verkeersintensiteit.

Dit gaat echter niet om sluipverkeer. Bij de definitie van sluipverkeer gaat het om automobilisten die van buiten het dorp komen en op doorreis zijn. De gemeente volgt met het verkeersonderzoek de verkeersintensiteit. De richtlijnen zijn 4.500 auto's per etmaal.

Deze norm is in Woudenberg volgens de wethouder nog op geen enkele plaats overschreden. Bart Radstaake (GBW) stelde de toegenomen parkeer- en verkeersdruk in het centrum aan de orde. Zijn fractie is door meerdere inwoners benaderd dat deze onaanvaardbare vormen aanneemt.

Wethouder Gijs de Kruif beaamde dat door het nieuwe centrum de verkeersstromen zijn veranderd. Dat de verkeersdruk is toegenomen voor de Prins Hendrikstraat, de Koningin Wilhelminastraat, de Koningin Emmastraat en Nico Bergsteijnweg, maar de norm niet overschreden wordt.

Alleen het verkeer op de Nico Bergsteijnweg tussen de N226 en de Prins Hendrikstraat komt in de richting van de norm. Dat zal aan de orde komen tijdens de evaluatie, die gepland staat twee jaar na oplevering van het Centrumplan. Wat betekent dat de evaluatie naar verwachting eind 2019 zal worden uitgevoerd.