• Je eigen remweg uitproberen.

  Hannie van de Veen
 • Toet Toet

  Hannie van de Veen
 • Hannie van de Veen
 • Theorieles voordat buiten de remweg onderzocht werd

  Hannie van de Veen
 • Blik en Klik

  Hannie van de Veen
 • Trapvaardig met allerlei hindernissen voor de fietsers

  Hannie van de Veen
 • uitleg over de remweg op het parkeerterrein voor groep 5 en 6

  Hannie van de Veen
 • Blik en Klik

  Hannie van de Veen
 • Trapvaardig voor groep 7 en 8 op het schoolplein

  Hannie van de Veen
 • De auto komt met 50 km/uur aanrijden en maakt een noodstop

  Hannie van de Veen

Kinderen leren 'straatwijsheid' in het verkeer

WOUDENBERG Zes instructeurs van de ANWB leerden de kinderen van de Griftschool in Woudenberg vorige week allerlei vaardigheden die ze in het verkeer nodig hebben: veilig oversteken, het belang van autogordels dragen en een kinderzitje of stoelverhoger gebruiken, hoe lang de remweg van een auto is en praktische vaardigheden en manoeuvres op de fiets terwijl je een rugzak om hebt.

Streetwise bestaat uit vier onderdelen. Voor groep 1 en 2 is er Toet Toet om verkeersgeluiden te leren herkennen, over te steken en gordel en zitje te gebruiken in de auto. Bij Blik en Klik leert groep 3 en 4 in de gymzaal veilig over te steken. De leerstof van Toet Toet wordt uitgebreider herhaald. Er is een parcours uitgezet en een gele elektroauto rijdt rond. Het meest spectaculaire onderdeel is Hallo Hallo waarbij groep 5 en 6 van alles leert over de remweg van een auto, reactiesnelheid en zelf op de bijrijdersstoel van de elektrische ANWB-auto mogen remmen. Ze leren dat je in het verkeer niet op je gehoor af kunt gaan want elektrische auto's hoor je nauwelijks. Groep 7 en 8 oefenen na een theoretische inleiding in de klas op het schoolplein bij Trapvaardig hun praktische fietsvaardigheden. Zo worden ze voorbereid op het fietsen naar de middelbare school.

Vanaf januari komen er Virtual Reality brillen bij Streetwise waardoor deelnemers ervaren hoe het is om met drank, lachgas of medicijnen achter het stuur te zitten. Basisscholen krijgen dit programma met praktijklessen ieder jaar aangeboden om de veiligheid van kinderen die deelnemen aan het verkeer te vergroten.

Verkeersouder Lisette de Jager die Streetwise naar de Griftschool haalde, is nu al druk met de examens: de losse routebordjes worden vervangen door vaste waardoor iedereen het hele jaar de route kan oefenen, de hesjes komen in eigen bezit, de scholen krijgen het diploma voortaan digitaal om zelf af te drukken en Maarn en Maarsbergen gaat ook meedoen aan de examens.