• Aangemoedigd door Caroline's enthousiasme kwam de fantasie van de kinderen op gang.

    Hannie van de Veen

'Verhaal vormgeven dat spontaan ontstaat'

Popcorntheater voor kinderen in Cultuurhuis

WOUDENBERG In de tot theater omgetoverde huiskamer van het Cultuurhuis startte woensdag 5 juni de eerste nieuwe kinderactiviteit: het Popcorntheater.

Er verzamelden zich zes kinderen die door Caroline Nelissen, gekleed in kleurige jas en hoge hoed, werden ontvangen met popcorn. Onder de naam 'Alles Kidz' volgen de komende tijd meer activiteiten voor kinderen vanaf 6 jaar op woensdagmiddagen. Daarnaast kunnen kinderen in de ateliers van Kunst en Cultuur creatief aan de slag.

Nelissen heeft een brede interesse en een veelzijdige loopbaan. Ze was gymjuf, werkte bij de KLM, is docente humanistisch vormingsonderwijs, trainer / coach en schrijfster. ,,Ik wilde graag toneelspeelster worden, maar dat is er nooit van gekomen. Wel volgde ik veel improvisatietheatercursussen, waar mijn concept voor Popcorntheater uit voortkwam. Net als bij warm gemaakte maïskorrels poppen er bij kinderen die zich veilig voelen de meest bijzondere gedachten op. Dit is een vorm van improvisatietheater waarbij ik met thema's werk, omdat die houvast bieden, waardoor er ruimte is voor plezier. De naam Popcorn zorgt ook voor associaties met theater. Samen geven we een verhaal vorm dat op dat moment ontstaat. Dit keer staan de natuurelementen aarde, water, lucht en vuur centraal."

Caroline begon met spelen met een onzichtbare bal. Zo leerden de kinderen elkaars namen kennen. Daarna mochten ze het element van hun keuze uitbeelden. Steeds meer reageerden de kinderen op elkaars fantasie. Zo werden er met hun spel heel wat verhalen verteld. Aangemoedigd door Caroline's enthousiasme kwam de fantasie van de kinderen op gang en werden ze steeds vrijer. Uit een grote lege doos kwamen een olifant, een flamingo en een worstelaar te voorschijn en op een groen-rode mat voerden ze afwisselend een vriendelijk of een boos gesprekje met een ander kind. Tot slot kregen de ouders een verhaal te zien over een lieve koe, een drinkenboer en ijverige boerin en een boerderij die in brand vloog. De gezellige middag vloog om. Misschien komt er nog wel een keer Popcorntheater.