• Lex van Lieshout

Verdachten inbraak Woudenberg aangehouden

WOUDENBERG Het woninginbrakenteam in Zeist heeft woensdag 11 november zeven verdachten in de leeftijd van 22 tot en met 34 jaar uit Bussum, Hilversum en Weesp aangehouden voor een reeks woning- en bedrijfsinbraken. Aanleiding voor de aanhoudingsactie was een woninginbraak in Woudenberg op 1 april 2015.

Op de Koningin Wilhelminalaan werden de inbrekers overlopen door de bewoner en een buurman. Deze mannen zetten de achtervolging in. Eén van de inbrekers sloeg vervolgens de behulpzame buurman. Hierop moesten zij de achtervolging staken en moest de buurman van de aangever zich laten behandelen aan een hoofdwond. Uit de woning bleken onder andere sieraden gestolen te zijn. De daders lieten bij hun vlucht spullen achter. Deze goederen en aanvullend sporenonderzoek waren aanleiding voor de start van een uitgebreid onderzoek.

Op basis van de onderzoeksresultaten verdenkt het onderzoeksteam de verdachten van het plegen van tenminste negen woninginbraken in Bussum, Hilversum, Weesp, Woudenberg, Hollandsche Rading en Hoornaar(Zuid-Holland) en van vijftien bedrijfsinbraken verspreid over Nederland gepleegd vanaf april 2015. De politie vermoedt dat de verdachten in wisselende samenstelling de inbraken pleegden en dat de woninginbraken waren gericht op het stelen van onder andere geld, sieraden en computerapparatuur.

De aanhoudingsoperatie was op de minuut nauwkeurig voorbereid en vond op acht locaties tegelijkertijd plaats. Dit om te voorkomen dat verdachten elkaar konden tippen en op de vlucht zouden slaan. Na de aanhoudingen hield de politie in zes woningen zoekingen. Hierbij werden diverse goederen in beslag genomen voor nader onderzoek. Onder deze goederen waren sieraden die vermoedelijk van diefstal afkomstig zijn en verdovende middelen. Daarnaast werd een personenauto in beslag genomen.

Op één van de locaties werd niet de gezochte verdachte aangetroffen, maar wel vijf fietsen die bij een inbraak op 7 november in een garage op de Stadhouderslaan in Bussum waren gestolen. De bewoner van het pand, waar de fietsen werden aangetroffen, is op verdenking van heling aangehouden. Deze verdachte is na verhoor heengezonden en zal zich op een later tijdstip voor de rechter moeten verantwoorden.

Zeven verdachten zijn op vrijdag 13 november voorgeleid bij de rechter-commissaris in Lelystad. Zes van hen zijn voor veertien dagen in bewaring gesteld. De heengezonden persoon blijft verdachte in het onderzoek. De verdachten kregen beperkingen opgelegd en mogen geen contact met elkaar of anderen hebben. Nieuwe aanhoudingen in dit inbrakenonderzoek worden niet uitgesloten.