• Gerwin van Luttikhuizen

'Verdacht' zand Vink in Woudenberg

WOUDENBERG Ook in Woudenberg is verdacht zand gebruikt door de Barneveldse grondverwerker Vink. Het gaat om grond die van eind december 2015 tot begin 2016 is geleverd en waarschijnlijk is toegepast in het Groene Woud. Volgens de gemeente gaat het om een kleine hoeveelheid.

Dit werd op 20 december aan het college van de gemeente Woudenberg bekend gemaakt door de RUD Utrecht en de provincie Gelderland. De gemeente Woudenberg wordt nu toegevoegd aan de lijst van 9 gemeenten waar Vink, naast Barneveld, nog meer verdacht zand heeft geleverd en gebruikt.

De eerste berichten dat op verschillende plaatsen in Barneveld vervuilde grond was toegepast, werden op 5 november onthuld door het televisieprogramma Zembla. Dit bleek uit onderzoek van de Omgevingsdienst Rivierenland die voor de provincie Gelderland onderzoek deed naar hoe de grond (bijvoorbeeld voor nieuwbouwlocaties) wordt toegepast en gecontroleerd.

Wethouder Pieter de Kruif vertelde aan de Woudenbergse raad dat de gemeente deze kwestie de afgelopen weken nauwgezet gevolgd heeft, omdat Vink ook in Woudenberg werkzaamheden heeft verricht. Bij navraag bleek dat Woudenberg twee weken geleden niet op de lijst stond van 9 gemeenten, waar ook sprake was van gebruik van verdachte grond.

Daarna is nog verder onderzoek gedaan en werd alsnog het nieuws bekend gemaakt dat ook in Woudenberg verdacht zand gebruikt is door Vink. De gemeente gaat onderzoek doen naar de exacte locaties en toepassing van het verdachte zand. Dat kan bijvoorbeeld zijn onder steegjes of de openbare weg. In hoeverre de verdachte grond schadelijk is voor de gezondheid wordt eveneens onderzocht. Dit onderzoek zal enkele weken in beslag nemen. Medio januari zal de wethouder de bewoners en de raad informeren over de stand van zaken.

De gemeente heeft de betrokken bewoners uit het Groene Woud direct op vrijdag geïnformeerd via een brief. Vanaf vandaag staat meer informatie op de gemeentelijke website.