• Voorzitters Fidelio, Longa en Voetbalvereniging Woudenberg

    Joke van der Heide

Verbinden door te scheuren

WOUDENBERG  'Verbinden door te scheuren": onder die noemer slaan Harmoniegezelschap Fidelio, Voetbalvereniging Woudenberg en Gymnastiekvereniging Longa de handen ineen bij de totstandkoming van de Woudenbergse Scheurkalender 2017. De voorzitters van de drie verenigingen vertellen over hoe muziek en sport verbroedert.

Joke van der Heide

Op de 365 pagina's van de kalender kan iedereen die interesse heeft, van bedrijven, scholen, verenigingen, particulieren tot kerken, voor 100 euro een pagina kopen. De koper weet dan dat hij bij 4.500 huishoudens en 12.000 inwoners, één dag prominent zichtbaar is. Een tip is om de pagina in te zetten als cadeau-, tegoed- of kortingsbon.

 

HARD NODIG Met het plan om een scheurkalender uit te geven, pakken de verenigingen hun maatschappelijke verantwoordelijkheid op waar het gaat om het inzamelen van geld in moeilijke tijden. Dat is hard nodig, omdat met name door de bezuinigingsdialoog in 2014 de financiële middelen van verenigingen zijn afgenomen. Toen is afgesproken dat ook de verenigingen een bijdrage leveren aan de bezuinigingen in de vorm van circa zestien procent minder subsidie.

 

LONGA Het initiatief voor de scheurkalender komt van gymnastiekvereniging Longa. Het besluit van de bezuinigingsdialoog had bij deze vereniging relatief meer gevolgen. De directe inkomsten bestaan namelijk alleen uit gemeentesubsidie en sponsoring. Longa heeft geen kantine-inkomsten. Daartegenover staan hoge kosten doordat Longa werkt met betaalde trainers en de zaalhuur van De Camp. Voorzitter Tanja van Dolder: ,,Buiten de inflatie willen wij onze contributie niet substantieel verhogen. Dat is echt het allerlaatste redmiddel. Daarom zijn wij vorig jaar op zoek gegaan naar alternatieven. Om alleen een scheurkalender uit te geven bleek een maatje te groot."

 

SYMPATHIEK Michel van Raaij, voorzitter Voetbalvereniging Woudenberg voegt toe: ,,Toen Longa ons benaderde vonden wij het direct een sympathiek idee. De maatregelen hebben bij onze vereniging niet tot contributieverhoging geleid, maar mogelijke andere bezuinigingen hoeven zo niet te worden doorgevoerd." 

SCHOLING Bij Fidelio ligt het verhaal iets anders. Waar aan alle kanten subsidies wegvallen, wil het Rijk meer geld uitgeven aan cultuur. Dat komt goed van pas, aangezien Fidelio met haar nieuwe dirigent ambitieuze plannen heeft en op zoek is naar jonge aanwas. ,,Voor ons was de belangrijkste reden om samen leuke dingen te doen en te zorgen dat je als verenigingen gehoord en gezien wordt. Woudenberg is een klein dorp en we vissen allemaal in dezelfde vijver", aldus Gert van Dijk , voorzitter Fidelio. Met het ingezamelde geld wil Fidelio vooral scholing bij basisscholen goed oppakken. ,,Juist daar is veel geld weggehaald", vertelt Van Dijk.

Het plan wordt professioneel opgepakt. Er is een stichting opgericht en een website. Via deze website www.woudenbergsescheurkalender.nl kunnen belangstellenden rechtstreeks een pagina boeken en krijgen zij direct de factuur toegezonden. De verkoop zal voor de zomervakantie vliegend van start gaan met een belavond.