• De negatievere cijfers zijn te wijten aan het aantal autokraken.

    Gerrit Steen

Veiligheidscijfers Woudenberg negatiever dan vorig jaar

WOUDENBERG De veiligheidscijfers van het eerste halfjaar van 2017 laten in Woudenberg een negatiever beeld zien ten opzichte van de cijfers van vorig jaar. Zo is er in de eerste helft van dit jaar 198 keer aangifte gedaan, ten opzichte van 175 keer in de eerste helft van 2016.

Volgens de gemeente is de grootste veroorzaker hiervan de toename in het aantal autokraken. Het aantal hiervan is gestegen van twaalf naar vijfentwintig, meer dan dubbel zoveel. Woudenberg kampte begin 2017 met twee autokraakgolven, in maart en april. De gemeente gaat ervan uit dat dit het werk is van bendes.

POSITIEVE CIJFERS Ondanks het negatievere beeld zijn er ook positieve cijfers te melden. Zo is het aantal woninginbraken met veertig procent gedaald en ook het aantal aangiften van fietsendiefstal met zevenentwintig procent. Burgemeester Cnossen: „Ik ben tevreden met de daling van het aantal woninginbraken, het laat zien dat de samenwerking tussen politie, gemeente en inwoners op dit gebied werkt. Ondanks de daling is iedere woninginbraak één te veel en blijven wij hier alert op. Het aantal autokraken baart ons zorgen en hier zetten politie en gemeente de komende tijd extra op in. Ik wil Woudenbergers dan ook vragen om alert te blijven op verdachte situaties en 112 te bellen als zij bijvoorbeeld getuige zijn van een misdrijf of het voorbereiden van een inbraak of diefstal. Het alarmnummer mag in deze gevallen dus ook gebeld worden voor niet-levensbedreigende situaties. Alleen samen kunnen we Woudenberg nog veiliger maken."