• Roos Koole

Veiligheidsbeeld in Woudenberg is stabiel

WOUDENBERG In de eerste zes maanden van dit jaar is het aantal misdrijven in de gemeente Woudenberg met een procent gedaald ten opzichte van vorig jaar. Hiermee scoort Woudenberg iets lager in vergelijking met andere gemeenten in de regio, waarbij er gemiddeld een daling van vier procent te zien is, meldt de gemeente Woudenberg.

Het aantal geweldsincidenten in Woudenberg vraagt echter om aandacht, stelt de gemeente. Zo steeg het aantal gevallen van bedreiging van een naar vijf en het aantal gevallen van huiselijk geweld met 125 procent, van vier naar negen.

Opvallend is de daling van het aantal vernielingen in Woudenberg, dat daalde van 33 naar 19 incidenten. Het aantal woninginbraken bleef gelijk. Het aantal fietsendiefstallen steeg met 57 procent en het aantal autokraken daalde met veertien procent.

In de eerste helft van dit jaar werden er ook minder winkeldiefstallen en bedrijfsinbraken gepleegd dan in de eerste helft van 2015. Voor Woudenberg geldt echter wel dat het totaal aantal misdrijven relatief laag ligt waardoor procentuele stijgingen en dalingen snel groot kunnen zijn.

Burgemeester Cnossen: ,,Ons veiligheidsbeeld in Woudenberg is redelijk stabiel. Maar we zijn er nog lang niet. Het aantal woninginbraken is nog steeds veel te hoog en ook de geweldsincidenten vragen aandacht. Een oorzaak voor deze stijging is de grotere meldingsbereidheid. Slachtoffers van huiselijk geweld en bedreiging moeten geholpen worden. Samen met de politie en de hulpverlening doe ik er alles aan om hen weer een veilig gevoel te geven."