• Fijnstof is iets dat je niet ziet.

    Elske van de Fliert

Veel uitstoot fijnstof op N224 tijdens files

WOUDENBERG/SCHERPENZEEL Begin deze maand stond in de landelijke kranten te lezen dat het slecht gesteld is met de luchtkwaliteit in Nederland. 90 procent van de mensen krijgt vuile lucht binnen en er sterven jaarlijks zeven miljoen mensen door slechte lucht. In het overgrote deel van de wereld is dat niet beter geworden in de afgelopen zes jaar. Op kaarten was te zien dat ook de lucht in Nederland, als het gaat om fijnstof, niet al te best is. Hoe staat de regio Woudenberg ervoor?

Elske van de Fliert

Op Luchtmeetnet.nl kan de actuele luchtkwaliteit gevonden worden en ook de app Mijn Luchtkwaliteit geeft informatie. Die laat in de regio Woudenberg niet altijd een rooskleurig beeld zien. Voor de komende dagen is die matig tot onvoldoende. De luchtkwaliteit wordt bepaald door de mate van fijnstof, stikstofoxiden en ozon in de lucht. Fijnstof komt in Nederland vooral van het wegtransport (ruim 5 procent uit Nederland zelf en 7 procent uit het buitenland), de industrie (12 procent, uit het buitenland, maar 2 procent uit Nederland) en landbouw (4 procent uit Nederland, ruim 2 procent uit het buitenland). Dat zijn gemiddelden. Als je langs een drukke weg woont, zal je meer fijnstof hebben door het verkeer. Daarom wordt er gekeken naar de doorstroming van wegen: je wilt niet dat er een file voor je huis staat. Bewoners langs de N224 doen er goed aan om 's ochtends de ramen dicht te houden. Bij de uitbreiding van veehouderijen wordt er een toets gedaan op de effecten op de luchtkwaliteit. Ook de barbecue, aangebrand eten en de houtkachel stoten een hoop fijnstof uit, waar men met de neus boven op zit.

Er is een hoop dat we zelf kunnen doen om de luchtkwaliteit in de buurt te verbeteren. Laat de auto staan voor korte stukjes, pak gewoon de fiets. Zeker met een koude motor, stoot een auto erg veel vervuilende stoffen uit. Natuurlijk helpt het ook een nieuwe, zuinige, schone of zelfs elektrische auto te rijden. En in een oude diesel een roetfilter te laten installeren. En zolang er nog niet onder het spoor in Maarsbergen gereden kan worden even de motor uitzetten bij het wachten op de trein.
Ook is het verstandig om het huis goed te ventileren. Als alles potdicht zit, wordt de lucht steeds viezer binnen. Zeker in nieuwe huizen is dit een aandachtspunt, omdat daar de ventilatie door kieren (gelukkig) ontbreekt.
En vergeet daar niet het eventueel aanwezige mechanische ventilatiesysteem goed te onderhouden. Het lijkt misschien tegenstrijdig, maar ook het goed isoleren van de woning (dat ook weer stookkosten scheelt), helpt omdat er dan minder vocht condenseert. Bij het stoken van hout, wat beter is om niet te doen, is het belangrijk om niet bij mistig weer te stoken en het losjes te stapelen, zodat het goed warm kan verbranden. Hoe beter de verbranding, hoe schoner de emissies.

Gelukkig is dit van toepassing op een korte periode in het jaar, maar ook het afsteken van vuurwerk is slecht voor de luchtkwaliteit. In bebouwd gebied was de concentratie fijnstof op Nieuwjaarsnacht 2017-2018 tien keer hoger dan gemiddeld.