• Hannie van de Veen
  • Monique IJsendorn met 2 stagiaires in de opslagruimte

    Hannie van de Veen

'Veel steun aan mijn huisdier'

WOUDENBERG Welkoop Woudenberg vraagt aandacht voor Stichting Dierenvoedselbank Amersfoort en Omstreken, de stichting die actief is voor alle plaatsen met netnummer 033 waar ook Woudenberg onder valt. De dierenvoedselbank is niet zo bekend, maar ondersteunt mensen die van weinig geld moeten rond komen en huisdieren hebben.

In een naar dierenvoer ruikende ruimte onder de flat bij de kruising Liendertseweg en Zangvogelweg vertelt voorzitter en coördinator Monique IJsendorn meer over de dierenvoedselbank. ,,Mensen die vanwege financiële problemen een beroep moeten doen op de voedselbank krijgen daar geen huisdierenvoeding. Soms adviseren bewindvoerders om het huisdier weg te doen, maar ook een asiel kost geld. Bovendien zijn mensen gehecht aan hun huisdier en zou dat voor meer emotionele problemen zorgen dan er al zijn. Wij ondersteunen hen sinds 2015 met dierenvoedsel en benodigdheden zodat ze hun maatje kunnen houden en verzorgen. Elke eerste vrijdag van de maand kunnen mensen die bij ons aangemeld zijn spullen ophalen. We bieden niet volledige zorg maar wel een steuntje in de rug. Onze ANBI-erkende stichting is een particulier initiatief en draait op vrijwilligers. Ook zijn we erkend beneficiant van Stichting Dierenlot. We werken samen met dierenartsen, leveranciers van dierenvoeding, dierenwinkels zoals Welkoop en Jumper en particuliere sponsors. Wij krijgen producten door assortimentsverandering, een verlopen houdbaarheidsdatum of nog goed bruikbare kapotte of geopende verpakkingen."

Ondertussen is het in de ruimte ernaast een komen en gaan voor de uitgifte. Een cliënt vertelt: ,,Ik ben blij dat ik zo mijn hond kan houden. Ik heb veel steun aan hem en moet er niet aan denken dat ik hem weg had moeten doen. Wie weet komen er ooit betere tijden en kan ik dan zonder deze hulp."

Monique: ,,In deze beheerdersruimte van Alliantie hebben we zowel ons kantoor als de uitgifte waarin 500 kg droogvoer per keer is opgeslagen. Het wordt veel te klein dus we willen verhuizen. We zamelen de hele maand allerlei soorten voer in voor de volgende uitgifte, maar ook kattenbakvulling, anti-wormmiddelen, vlooienbestrijding, stro, zaagsel, schelpenzand, dierensnacks en zelfs paardenbrokken. In de vriezer zit vlees voor honden, katten en fretten. We bewaren alles in afgesloten bakken en na elke uitgifte maken we de ruimte schoon. Elke cliënt krijgt, rekening houdend met de grootte en leeftijd van zijn huisdier, een afgemeten hoeveelheid. Naast de vijftien vrijwilligers helpen stagiaires Fleur en Coco mee. Cliënten moeten het eten zelf ophalen. Bezorgen is niet haalbaar, maar dan zouden we wel beter misstanden kunnen signaleren. De regel is wel dat mensen geen nieuw dier of een nestje mogen krijgen. Elke zes maanden is de her-take. We zoeken nog vrijwilligers, maar ook sponsors want we zijn afhankelijk van donaties in geld of natura." Informatie via info@dierenvoedselbankamersfoort.nl of 06 55142780. Giften: NL97INGB0006878387 t.n.v. Stichting Dierenvoedselbank Amersfoort e.o.