• Joke van der Heide

Veel incidenten in zomerperiode

WOUDENBERG  De meldingen van woninginbraken zijn deze zomervakantie weer toegenomen. In de periode van 24 juli tot en met 10 augustus hebben er negen inbraken plaatsgevonden. Burgemeester en politie willen hier extra aandacht voor vragen, omdat zij zien wat inbraken met mensen doen.

Joke van der Heide

 

Burgemeester Cnossen vertelt dat de gemeente en politie al jaren inzetten op woninginbraken. ,,Het is een persoonlijk drama, wanneer iemand in je huis is geweest. Een inbraak heeft een enorme nasleep. Het effect daarvan moet niet onderschat worden. Ik schrok dan ook toen ik na mijn vakantie het mailtje zag over de toename van inbraken deze zomer. Hoewel Woudenbergers zich over het algemeen veilig voelen, geeft het toch onrust", aldus de burgemeester. Walther Zijlstra van de politie Zeist, verantwoordelijk voor Leusden en Woudenberg, geeft aan dat dit jaar het aantal inbraken in Woudenberg gestegen is met vier procent. Vanaf januari is er 47 keer ingebroken. Daarmee staat Woudenberg volgens RTL4 in de top tien van woninginbraken in ons land. Zijlstra: ,,Woudenberg is een kleine gemeente en het gaat dus om kleine cijfers, maar de impact is er niet minder om." Hij geeft aan dat Woudenberg aantrekkelijk is voor inbrekers, doordat de daders makkelijk weg kunnen komen via de provinciale wegen. Ook het dorpse karakter noemt hij als mogelijke oorzaak.

Uit een analyse blijkt dat de inbraken verdeeld over het dorp plaatsvinden. Wel ziet Zijlstra dat er een lichte concentratie is bij de Maarsbergseweg. Naast de vluchtroute uit het dorp gaat het hier om veelal oudere woningen met ouder hang- en sluitwerk. Ook het soort inbraak is volgens Zijlstra heel verschillend, van inbraken door een openstaand bovenraampje tot het open breken van een slot. Positief is dat het afgelopen jaar twee daders zijn aangehouden. 

* Lees meer in De Woudenberger van dinsdag 1 september.