• Gemeente woudenberg

Vaccinatie meningokokken in Woudenberg: 'Deel dit niet met je vrienden'

WOUDENBERG Wethouder Marleen Treep-Wolfswinkel was maandagmiddag aanwezig bij de vaccinatie tegen de meningokokken in De Camp in Woudenberg. Juist bij jongeren vanaf 14 jaar ziet de GGD dat ze relatief vaak ziek worden door de meningokok W-bacterie. ,,We vinden het als gemeente belangrijk dat inwoners bewust omgaan met hun eigen gezondheid, maar ook met de gezondheid van anderen. Daarom moedigen we het vaccineren erg aan!"

Maandag waren de jongeren uit 2001 tot en met 2002 aan de beurt. De volgende ronde zal in juni zijn. Door jongeren van 14-18 jaar te vaccineren verwacht de GGD dat ze veel minder vaak de bacterie bij zich zullen dragen. Zo zijn deze jongeren zelf beschermd en neemt de verspreiding van de bacterie in de totale bevolking af.

Sinds 2015 worden steeds meer mensen ziek door de meningokokbacterie type W. Een bacterie die zich via hoesten, niezen en zoenen kan verspreiden. Meestal word je niet ziek. Komt de bacterie in de bloedbaan of het zenuwstelsel, dan kan je in korte tijd ernstig ziek worden. De ziekte kan dan ernstig verlopen, met bijvoorbeeld hersenvliesontsteking of een bloedvergiftiging. De kans om een meningokokkeninfectie te krijgen is nog steeds klein, maar om verdere toename van de ziekte te voorkomen is vaccineren belangrijk. Vaccineren gaat verder dan je eigen gezondheid. Het gaat ook om de gezondheid van anderen. Hoe meer mensen zich inenten des te kleiner wordt het risico op een uitbraak van ziekten zoals meningokokken.

Meer informatie op www.deelditnietmetjevrienden.nl