• Gebiedscoöperatie O-gen/Willem van Leuveren

'Uiterlijk 2019 glasvezel in buitengebied'

WOUDENBERG Goed nieuws voor de inwoners van het buitengebied van de gemeente Renswoude en een gedeelte van Utrechtse Heuvelrug en Woudenberg en een heel klein stukje Veenendaal. Uiterlijk eind 2019 kunnen ze beschikken over snel internet. Maandag werd daarvoor een convenant ondertekend.

Samen met drie Gelderse gemeenten Ede, Barneveld en Scherpenzeel vormen ze de regio Gelderse Vallei Midden. CIF, gespecialiseerd in de aanleg van glasvezel in het buitengebied, wil starten met de aanleg van glasvezel op het platteland in genoemde regio.

Om dit daadwerkelijk te gaan doen, moet vijftig procent van de inwoners vóór 10 juli 2017 een abonnement via glasvezel afnemen. Hiervoor is op 18 april 2017 de campagne 'Glasvezel buitenaf' gestart. In totaal gaat het om ruim 5.900 huishoudens en bedrijven. De inwoners kunnen kiezen uit diensten van zes verschillende aanbieders. Naast een abonnement bij een dienstenaanbieder betalen de bewoners een vastrechtvergoeding. Zij kunnen kiezen tussen een maandelijks bedrag van 12,50 euro of een eenmalige afkoop van 1600 euro.

Utrechts gedeputeerde Mirjam Maasdam was bij de ondertekening aanwezig om de waarde van snel internet te onderstrepen: ,,Het is belangrijk dat ook op het platteland iedereen over een snelle en betrouwbare internetverbinding kan beschikken, om de maatschappelijke en economische en kansen van het platteland te versterken."

De wethouders van de gemeenten Renswoude, Utrechtse Heuvelrug en Woudenberg hebben maandag het convenant met CIF ondertekend. In dit convenant zijn afspraken gemaakt over het (gezamenlijk) toezicht tijdens de aanleg, de ligging van de glasvezelkabels en de leges en degeneratiekosten en de garantie.

MOOI PERSPECTIEF Tevens is de intentieovereenkomst tussen CIF en Gebiedscoöperatie O-gen getekend, waarin de gezamenlijke doelen en uitgangspunten staan opgenomen. Piet Grootenboer, directeur Glasvezel Buitenaf: ,,We zijn blij dat we onder andere in het werkgebied van Gebiedscoöperatie O-gen van start kunnen gaan met een glasvezelcampagne. Voor de bewoners van Renswoude, Woudenberg en Utrechtse Heuvelrug is dit natuurlijk fantastisch nieuws, maar voor de andere gebieden in deze regio biedt het eveneens een mooi perspectief."

PRIMEUR Het uitgangspunt is het voorzien van alle adressen in het buitengebied van de Gelderse Vallei, Utrechtse Heuvelrug en Kromme Rijnstreek van snelle internetverbindingen voor eind 2019. Gerard van Santen, directeur Gebiedscoöperatie O-gen, reageert enthousiast: ,,Ik ben blij dat we nu met een deel van ons werkgebied echt aan de slag gaan. De ondertekening van dit convenant door de drie wethouders én de intentieovereenkomst is in provincie Utrecht een primeur. Ik ga er vanuit dat de ondertekening door de andere gemeenten snel zal volgen."

INFORMATIEAVONDEN Alle bewoners van het gebied 'Gelderse Vallei Midden' zijn door middel van een brief uitgenodigd voor de informatieavonden. CIF kiest ervoor om inwoners persoonlijk te informeren. ,,Wij vinden het belangrijk om vanuit CIF te vertellen wat glasvezel is en wat de mogelijkheden zijn. Maar ook waarom een deelname van 50% noodzakelijk is om glasvezel aan te leggen. Tijdens de informatieavonden zijn ook de dienstenaanbieders aanwezig. Mensen die zich al willen oriënteren op het gebied van diensten, kunnen bij hen terecht", vertelt Piet Grootenboer, directeur Glasvezel Buitenaf.

Alle bewoners die bij het gebied horen kunnen gebruik maken van het hetzelfde aanbod. De adressen waar voor 10 juli een abonnement is afgesloten zullen bij een succesvolle glasvezelcampagne worden aangesloten op glasvezel. Inwoners die besluiten later gebruik te maken van het aanbod betalen minimaal 995 euro extra, afhankelijk van de werkelijke kosten. Meer informatie is beschikbaar op de website glasvezelbuitenaf.nl.