• Ina Muller, Gerald ten Wolde, Ody Honders, Kees Hoeven, Cees Heuvelman en op de rug gezien Siert Smit en Wim de Bruijn.

    Hannie Lamberink-van de Veen

Trefpunt voor debat, muziek en ontmoeting

WOUDENBERG In de Maand van de Geschiedenis, die in oktober plaatsvindt, organiseert een werkgroep allerlei gratis activiteiten in Woudenberg. Het thema van dit jaar is 'Opstand'. Er wordt teruggeblikt naar het jaar 1968 toen krakersrellen, kruisraketten, protestbewegingen en abortus aan de orde van de dag waren.

De werkgroep bestaat uit Kees Hoeven, Ody Honders, Cees Heuvelman, Ina Muller, Gerald ten Wolde, Sierd Smit en Wim de Bruijn. Na de week van de poëzie in januari raakten Kees Hoeven en filosoof Cees Heuvelman tijdens de muzieklunches in gesprek over filosofie, poëzie, geschiedenis en de jaren '60. Zo ontstonden plannen voor de maand van de filosofie, maar dit was te kort dag. Het werd doorgeschoven naar de maand van de geschiedenis. Bij het filosofisch café in de Voorhof werden de andere werkgroepleden erbij gevraagd en ook Ina Muller. Langzamerhand ontstond het programma voor de maand van de geschiedenis waarbij het Cultuurhuis een trefpunt moet worden voor debat, muziek en ontmoeting.

De werkgroep hoopt zicht te krijgen op wat de jeugd in Woudenberg in 1968 bezighield en wat er van hun wensen en acties terecht is gekomen. Het leek rustig, maar was dat zo? Jongeren eisten een jongerencentrum en protesteerden tegen kernwapens. Zo kwamen ze in opstand tegen de gevestigde orde.

TENTOONSTELLING In het Woudenbergse Cultuurhuis is er van maandag 22 tot zaterdag 27 oktober een tentoonstelling over 1968. Daarvoor zijn foto's, krantenknipsels, verhalen, gedichten, boeken, LP's, filmfragmenten of geluidsopnames welkom. Ook zijn graffitiwerkstukken, verhalen en teksten te zien die gemaakt zijn tijdens workshops verhalen schrijven, rap en graffiti op 17 oktober om 19.30 in het Cultuurhuis. De graffiti worden gemaakt op een voorbewerkte plaat MDF. Angela van Iersel en Kees Hoeven leiden deze en helpen deelnemers vanaf 16 jaar vorm geven aan hun herinneringen: 'Schrijf mee aan de geschiedenis van Woudenberg'. Waar ga je de straat voor op? Waarschijnlijk leveren ook twee Woudenbergse dichters een bijdrage.

VOORDRACHT Andere activiteiten in het Cultuurhuis tijdens deze maand zijn een voordracht door Mees de Man op woensdag 24 oktober om 20.00 uur in de Oudheidkamer, een presentatie door schrijver Roel Janssen over zijn boek 'You say you want a revolution' op donderdag 25 oktober om 20.00 uur en een programma met debat, film en optredens op 26 oktober om 19.30 uur.

Tijdens de avond met Roel Janssen signeert hij de door boekhandel van Lunteren verkochte boeken, is er een mogelijkheid tot gesprek en is een documentaire te zien. Tijdens het debat op 26 oktober staat de vraag centraal welke idealen er waren in 1968 en welke er nu zijn. Wat is er verwezenlijkt? Woudenbergse 'jongeren van toen' gaan in discussie met 'jongeren van nu'. Iedereen die wil meedoen kan contact zoeken met Kees Hoeven via 06-44448785.

Het volledige programma ligt bij de balie en staat op www.cultuurhuiswoudenberg.nl.