• Gusta Boodt: ´Met deze 'Trash Art' mensen bewust maken van wat er speelt.

    Maaike Appels Fotografie

'Trash Art' van Gusta Boodt

WOUDENBERG Wethouder Gijs de Kruif opent zaterdag 17 maart om 16.00 uur de solo-expositie 'Een Andere wereld' van Gusta Boodt in galerie de Kunstberg in het Cultuurhuis.

Hannie Lamberink-van de Veen

Voor Gusta is het een ´logische keuze´ om Gijs de Kruif hiervoor te vragen, omdat hij zich bezighoudt met duurzaamheid in Woudenberg en dit is voor Gusta een belangrijk thema. In het werk dat ze nu exposeert, zit veel hergebruikt afvalmateriaal, zoals blikjes, flesjes en fruitnetjes verwerkt.

KLEUR Hoewel ze in 2017 tussendoor onverwachts bij galerie Dalhuijsen exposeerde met 'Kleur Bekennen' stond de komende expositie 'Een Andere wereld' al vijf jaar ingepland voor het jaar waarin ze 65 zou worden en afscheid zou nemen als coördinator van de exposities bij de Kunstberg. Deze nieuwe expositie is voor het eerst helemaal aan het thema duurzaamheid gewijd.

Gusta houdt ervan op grote doeken te schilderen en te experimenteren met onder andere kleur: ,,Het proces is boeiender dan het resultaat." Al sinds het verschijnen van het rapport van de Club van Rome in 1972 is Gusta actief bezig met het milieu. Ze zat op de kweekschool en werd zich ´bewust van verantwoordelijkheden´. Ze ging fosfaatvrij wassen, werd vegetariër, ging onbespoten groente eten, biologische producten gebruiken en verantwoorde kleding dragen. Ook ging ze meer fietsen en met het openbaar vervoer reizen.

In haar werk is dit zichtbaar: ,,Ik wil met deze 'Trash Art' mensen bewust maken van wat er speelt. Alle onnodige verpakkingen in de supermarkten zouden moeten verdwijnen. Er zou statiegeld moeten komen op flesjes en blikjes, want al die rommel blijft nog jarenlang in de natuur en komt niet alleen als plastic soep in de oceaan, maar zelfs in de magen van dieren, in de voedselketen en uiteindelijk ook in ons. Hoewel er steeds meer aandacht komt voor dit soort problemen, wordt er nog steeds veel te weinig aan gedaan. Met deze expositie wil ik een kleine bijdrage leveren aan het bewustwordingsproces door dit probleem op een andere manier zichtbaar te maken. Ik heb het afgelopen jaar honderden flesjes en blikjes uit de wegbermen geraapt en mensen hebben vele fruitnetjes voor me gespaard. Afgeschreven boeken van de bibliotheek, maar ook enkele schilderijen hebben een tweede leven gekregen. Ik heb deze materialen hergebruikt in mijn werk. Iets kleins, zoals deze expositie, kan van invloed zijn en zich als een olievlek uitbreiden. Als burgers weigeren te kopen wat fabrikanten ons voorschotelen, kunnen ze veranderingen bewerkstelligen. Zo kunnen we samen de wereld veranderen."

De expositie duurt tot en met 22 april en is te bezichtigen tijdens de openingsuren van het Cultuurhuis maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 20.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 12.30 uur. Tijdens dat laatste weekend vindt ook de Open Atelier Route plaats en is de expositie daar onderdeel van. Meer informatie: gboodt@inthema.net of www.dekunstberg.nl