• Hannie Lamberink

Themacafé in teken van bewegen en voeding

WOUDENBERG Op de themamiddag van de Stichting Welzijn Ouderen (SWO) in De Schans stond informatie over bewegen centraal. Het eerste onderdeel van het programma waren twee gefilmde colleges van de Universiteit van Nederland, van prof. Erik Scherder, neuropsycholoog.

Op duidelijke en humoristische wijze gaf hij antwoord op de vragen 'waarom vernietigt vanillevla onze hersenen?' en 'waarom zouden ouderen vaker moeten hardlopen?'. Op de vraag waarom vanillevla onze hersenen vernietigt blijkt het antwoord te zijn dat kauwen onze hersenen beter laat doorbloeden waardoor ze beter functioneren. Bovendien zijn de ervaringen met en in onze mond belangrijk voor hoe een mens zich voelt. Het is daarom vreemd dat mensen in verpleeghuizen voor het gemak vaak juist fijn gemalen voedsel of pap te eten krijgen.

Bij de vraag waarom ouderen vaker zouden moeten hardlopen legde Scherder uit dat hardlopen zorgt voor een betere hartfunctie en doorbloeding en daarmee voor beter functioneren van de hersenen. Ook hierbij is het weer verbazend dat mensen in verpleeghuizen juist vaak passief zijn en weinig bewegen. Omdat de noodzaak van bewegen duidelijk is heeft de gemeente Woudenberg samen met fysiotherapie 'De Schans', de Geeresteingroep en het adviescentrum voor voeding en diëten het project 'Woudenberg beweegt' opgezet. Bij het project horen sporten onder begeleiding en bijeenkomsten met een diëtist.

* Lees meer in De Woudenberger van dinsdag 22 september.