• Philippe Huguen
  • GUY DROLLET

Tansportbedrijf in Scherpenzeel dupe van protesten Calais

SCHERPENZEEL Transportbedrijf Van Heugten in Scherpenzeel heeft veel last van de problemen bij Calais. ,,We hadden van de week een auto die meer dan 26 uur moest wachten", zegt Marcel van de Kuil van het bedrijf tegen Omroep Gelderland. ,,Gelukkig vervoeren we geen verse producten, maar als we een auto een dag kwijt zijn, kost dat 800 euro."

Nederlandse handelaren en producenten lijden door blokkadeacties in en rond de haven van Calais en de Kanaaltunnel zo'n half miljoen euro schade per dag. Ook het toenemend aantal immigranten dat als verstekeling probeert mee te rijden naar Groot-Brittannië is een groot probleem. Dit stelt verladersorganisatie EVO vrijdag.

Bedrijven lijden vooral schade omdat de goederenstroom enorm vertraagt of omdat de Britse autoriteiten producten als bloemen of vleeswaren, afkeuren nadat er verstekelingen in de laadruimte zijn aangetroffen. Ook is er sprake van schade aan vrachtauto's.

EVO, belangenbehartiger van 15.000 handels- en productiebedrijven, zegt steeds meer vragen van bedrijven te krijgen over wie deze schade gaat betalen. In juni begon de brancheorganisatie al een Calais-helpdesk voor handelaren en producenten die goederen naar Groot-Brittannië vervoeren.

Die krijgen met steeds gevaarlijker situaties te maken, aldus EVO. ,,Soms hangen de verstekelingen aan het onderstel van de vrachtauto, maar veel vaker dringen ze de laadruimte binnen. Als de Britten de illegalen aantreffen, lopen ondernemers kans op een fikse boete.'' EVO wil dat de Britten deze boetes kwijtschelden.

Transportbedrijf Van Heugten probeert Calais zoveel mogelijk te vermijden door rechtstreekse veerboten vanuit Nederland te boeken, zo meldt Omroep Gelderland. ,,Maar die boten raken ook al vol. Deze week was ik vanaf maandag bezig om een overtocht te krijgen. Pas donderdagavond lukte het. Als het zo doorgaat moet ik zeker klanten gaan teleurstellen", zegt Van de Kuil. ,,Het is een uitzichtloze situatie."