• Hannie Lamberink
  • Hannie Lamberink

Tafelgesprek over de hongerwinter

WOUDENBERG In zorgcentrum Groenewoude werd vorige week aardappelcake gepresenteerd: een bijzondere traktatie uit de oorlogsjaren. Dit gebeurde bij het gesprek over de hongerwinter ter gelegenheid van 70 jaar bevrijding.

Het gesprek werd gehouden in samenwerking met bibliotheek Eemland onder leiding van .Jennifer Luitsz, literatuurwetenschapper en communicatiemedewerkster in de zorg, omdat Groenewoude ook een huiskamerbibliotheeklocatie is.

De Woudenbergers zagen destijds mensen, meestal meisjes, voorbij komen met fietsen en karren zonder luchtbanden op hun verre tochten om eten te zoeken. Ze boden hen onderdak en er werd geruild. Er was zowel saamhorigheid als 'ieder voor zich'. Het was lastig om het gesprek te beperken tot de hongerwinter en voedsel want bij de meesten kwamen onaangename herinneringen aan de oorlog boven. Velen hadden het moeilijk met al het weggooien tegenwoordig: ,,Vroeger had je een schillenboer of vogels om restjes aan te geven. Nu kan of mag dat niet meer. De jeugd beseft niet dat ook hier weer oorlog of honger kan komen."

* Lees meer in De Woudenberger van dinsdag 21 april.