• Bjorn de Jong

'Subsidie niet voldoende voor gratis entree nieuwjaarsfeest'

WOUDENBERG Werkt entreeheffing bij het nieuwjaarsfeest drempelverhogend, vroeg Marco van de Hoef (GBW) vorige week dinsdag aan de overige raadsfracties. Doordat er een kaartje in de voorverkoop gekocht moet worden, verandert volgens GBW de basisopzet van het feest.

Van de Hoef benadrukte blij te zijn dat Bjorn de Jonge het nieuwjaarsfeest weer nieuw leven heeft ingeblazen en dat het succesvol gelopen is. Hij vindt het alleen jammer dat de opzet is veranderd. ,,Het feest was een laagdrempelige ontmoetingsplaats waar Woudenbergers, jong en oud, elkaar gelukkig nieuwjaar konden wensen. Je kon zomaar even binnenlopen. Dat heb ik dit jaar niet gedaan. Ik had vooraf geen kaartje gekocht en ik merkte dat dit voor leeftijdsgenoten ook een drempeltje vormde", aldus Marco van de Hoef. Dat het nu meer alleen een feest voor de jeugd is, vindt hij jammer.

Op zijn vraag wat de reden voor de entreeheffing was, gaf burgemeester Titia Cnossen aan dat dit van financiële aard is. ,,Wij wisten als college dat de subsidie niet meer voldoende is om het feest te kunnen organiseren. Denk aan de kosten van de tent, beveiliging en EHBO. De landelijke wet- en regelgeving wordt ook steeds strenger. Met beperkte entreeheffing kan het echter wel en daar zijn wij als college blij om. Een bijkomend voordeel is dat we door de voorverkoop wisten hoeveel mensen er naar de tent zouden komen", vertelt de burgemeester.

Jhony Stalman (VVD) was eerder betrokken bij de organisatie van het feest door de voetbalvereniging. ,,Het feest kon toen met vrije toegang georganiseerd worden, omdat het bijna geheel door vrijwilligers onder leiding van Wil ter Maaten geregeld werd. Voor een commerciële partij is dat niet realistisch of de gemeente moet meer dan de 10.000 euro subsidie gaan betalen." Voor CU en SGP is meer subsidie geen optie.

Op de vraag van GBW of de andere fracties bereid zouden zijn om meer subsidie te verstrekken, zodat het feest het komende jaar weer gratis toegankelijk zou zijn reageerde Jan van den Dool (SGP): ,,Meer subsidie nee, minder subsidie ja." Sterker nog, hij zette vraagtekens bij de oorspronkelijke reden van het feest, namelijk dat er minder vernielingen zijn door samen het nieuwjaar te vieren. ,,Vorig jaar zonder feest was er 880 euro schade voor de gemeente. Dit jaar gaat het om 4.500 euro", aldus Van den Dool. Hij vroeg zich dan ook af welk probleem met belastinggeld wordt opgelost als een commerciële partij hierbij betrokken moet zijn.

PvdA-GL en CDA vielen GBW bij. De wens om een feest te organiseren stond volgens hen niet ter discussie. Het feest heeft zijn kracht al jarenlang bewezen. Nu gaat het om de discussie of er meer subsidie verleend moet worden. Het CDA vond 5 euro toegang geen drempel en sloot zich aan bij het college dat de voorverkoop juist zorgt voor veiligheid en controleerbaarheid. PvdA-GL vroeg zich ook af of dit kleine bedrag drempelverhogend is. GBW zal overwegen of zij bij de bespreking van de Kadernota in juni een verzoek zal indienen voor verhoging van de subsidie.