• v.l.n.r. Sita Goedendorp, Barend Kanselaar, Marianne Maasland en Simone van den Broek

    Hannie Lamberink
  • Hannie Lamberink

Studiecentrum valt onder bieb: ´Streven naar een geletterde samenleving´

WOUDENBERG Het Studiecentrum in het Cultuurhuis valt niet meer onder het ROC Amersfoort, maar onder Bibliotheek Eemland. Enkele betrokkenen, Marianne Maasland, Sita Goedendorp, Simone van den Broek en Barend Kanselaar, leggen uit: ,,Het ROC kon geen volwassenen meer begeleiden. De bibliotheek verzorgt in deze regio meer activiteiten om  lezen te stimuleren, want naast de klassieke uitleenfunctie streeft de bibliotheek naar een geletterde samenleving en stimuleert mensen om zich doorlopend te ontwikkelen. Daarom valt het Studiecentrum als mogelijkheid voor volwasseneneducatie, net als Seniorenweb, nu onder de bibliotheek."

Op 19 april 2012 werd het Studiecentrum geopend door wethouder Pieter de Kruif: ,,Door bezuinigingen waren er minder mogelijkheden tot scholing en cursussen voor de inwoners. Toch wil de gemeente investeren in kennis en ontwikkeling. Daarom werd dit nieuwe concept bedacht. Het Studiecentrum is een initiatief van de gemeente Woudenberg in het kader van 'Leren wat je wilt'."

LEVEN LANG LEREN Uitgangspunt was het Europese programma 'Leven lang leren' vanuit het idee dat leren de beste investering is voor de toekomst. Alle inwoners van Woudenberg kunnen ongeacht hun leeftijd, afkomst of vooropleiding bij het Studiecentrum terecht voor gratis begeleiding bij leerwensen. Het maakt niet uit of een schooldiploma het doel is of alleen kennis bijspijkeren.

Door het inloopkarakter is het laagdrempelig. Er kan gebruik gemaakt worden van laptops en internet voor cursussen of studiemateriaal. Voor elk nivo zijn er aangepaste materialen.

NIET VRIJBLIJVEND Marianne Maasland is taalcoördinator en Barend Kanselaar, die jarenlang studiebegeleiding gaf, houdt zich bezig met rekenen en computers en dergelijke: ,,We helpen mensen een route uit te stippelen om aan de slag te gaan. Doelgericht werken we met kleine stapjes door middel van persoonlijke begeleiding naar een eindresultaat toe. Dat geeft zelfvertrouwen. Het is geen vrijblijvend traject. Het belangrijkste is de hulpvraag. Wat wil iemand leren?"

Er komen veel mensen die een lager taalnivo hebben naar het Studiecentrum. Dat zijn mensen die moeite hebben met lezen, schrijven en spelling door leerproblemen of een vroegere moeilijke sociale situatie maar ook anderstaligen die de inburgeringscursus hebben afgesloten en beter Nederlands willen leren spreken. In hun thuisland kunnen ze universitair geschoold zijn maar ook analfabeet zijn of een ander schrift geleerd hebben. De nadruk ligt op taalles omdat het beheersen van een taal mogelijkheden biedt voor functioneren en een verdere ontwikkeling. Naast die taalles is er ook aandacht voor cultuur, maatschappij en het nieuws. Via Vluchtelingenwerk of Loket de Kleine Schans komen mensen bij de enthousiaste vrijwilligers van het Studiecentrum terecht.

HETZELFDE GEBOUW Sita Goedendorp van Bibliotheek Eemland: ,,Het is praktisch dat we in hetzelfde gebouw zitten. Er kan snel een boek gehaald worden. We hebben ook een aparte plank voor mensen die net beginnen met lezen. En ze krijgen een kennismakingsabonnement met korting. De bibliotheek heeft net nieuwe methodes aangeschaft om Nederlands te leren spreken en er zijn thematische boeken. Ook Woudenbergers die beter willen kunnen voorlezen aan hun kleinkinderen kunnen hier terecht."

Openingstijden van het Studiecentrum zijn maandag van 12.30 tot 15.30 uur en dinsdag van 19.00 tot 21.00 uur. Info: balie Cultuurhuis en via studiecentrumwoudenberg@gmail.com of 06 2949 8445.